Христо Иванов: Трябваше да дадем оръжие на Украйна без посредници

142

„България още от самото начало трябваше ясно да заяви, че подкрепя Украйна, и не е имало необходимост военната подкрепа чрез оръжие да минава през посредници, коментира днес съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов казуса със статията на „Ди Велт“, в която се твърди, че „България тайно спаси Украйна“.

„Вие знаете, че ние винаги сме успявали България да окаже всячески помощ на Украйна и в рамките на търговски сделки, за които става в случая дума, и в рамките на други ангажименти, включително безвъзмездна помощ, която отваря възможността България да получи подкрепа за модернизация на своята армия чрез заместване“.

България не е изнасяла директно оръжие и дизел за Украйна, заяви по време на брифинг в НС съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков. Бившият премиер обясни, че страната ни е изнасяла оръжие за редица страни, между които САЩ, Англия, Полша и Румъния, след което това оръжие е стигало до Украйна. Крайна точка Киев не е била декларирана при българския износ.

На въпрос дали лидерът на БСП Корнелия Нинова, която беше министър на икономиката в правителството на Кирил Петков, е била информирана за крайната точка на износа, бившият премиер отговори лаконично, че задачата й е била да оторизира износа, „а той отиваше за страни от ЕС и НАТО“.

Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС поиска от парламентарната трибуна Кирил Петков да каже имената на посредниците, които са доставили оръжие на Украйна.

Зам.-шефът на ГЕРБ Даниел Митов коментира, че няма нищо ново в информацията, че България е предоставяла оръжия за Украйна. „Големият проблем е защо Кирил Петков и Корнелия Нинова лъгаха? Обясняваха, че нито един куршум не е отишъл. Нинова продължава да го твърди, а Кирил Петков тръгна да се хвали с това“, негодуващо заяви Митов.

В материала е използвана информация от segabg.com