Хранителният бранш иска договаряне на нови цени с търговските вериги

99

Зад предложение да се договорят нови доставни цени с търговските вериги застанаха днес от Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите, Асоциацията на млекопреработвателите в България и Асоциацията на месопреработвателите. На пресконференция в БТА, озаглавена „Как да научим магарето да живее без да яде?“, те аргументираха искането си с близо 30% увеличение на суровините, тока, газта, минималната работна заплата. Затова настояват разликата между нетната и продажната цена да не е под този процент, съобщи dir.bg.

„Искането е подадено още преди месеци, но реакция от страна на търговците нямало. По този начин доставчиците продавали под себестойност, което е наказуемо по закон“, обяви Мариана Кукушева, председател на НБСХС.

Кукушева обясни какво представлява пакетът от търговска отстъпка, надценка и бонус, който търговските вериги слагат върху нетната доставна цена на продукта. Тя е между 45 до 50 на сто отгоре, следвана от 20 процента ДДС.

„Това е страшен натиск върху доставната цена на всички храни, които произвеждаме в България. В повечето случаи това формира и една твърде висока цена за крайния потребител, без по никакъв начин да стимулират нашето развитие и да повишават конкурентоспособността ни“, коментира тя.

„Другата страна е притискане на българския доставчик – производител в посока компромис с качеството, каквото обаче ние категорично не искаме да правим“, добави Кукушева.

Аргумента на търговците, че разходите им се покачвали, тя определи като несериозен и неуважителен, защото основната им дейност е да реализират печалба от търговията. Освен това те не изпълняват никакви социални ангажименти, които се поемат от доставчиците.

Димитър Зоров, председател на УС на Асоциацията на млекопроизводителите в България, настоя за по-справедливо разпределение на принадената стойност по цялата верига, т. е. повече да има за този, който произвежда, като носител на най-големия риск, а не за този, който продава.

Браншовиците настояват чрез промяна в Закона за храните държавата да се наложи лимит на търговските надценки, особено на бързооборотните храни. Освен това големите търговски вериги да влязат в режим на публична финансова отчетност.