Хейт във Фейсбук отказа старозагорския митрополит от дирижиране в Операта

572
Старозагорският митрополит Киприан и музикантът от оперната трупа Фьодор Ювчица

Острият пост на оркестранта Фьодор Ювчица бе изтрит денонощие по-късно

Хейтърско послание в социалната мрежа Фейсбук отказа старозагорския митрополит Киприан от намерението му да дирижира Коледния концерт в Операта, което беше авансово оповестено.

В писмо до директора на културния институт владиката заявява: „С огромно разочарование и болка прочетох коментар на Ваш оркестрант Фьодор Ювчица, който по незнайни за мен причини привнесе омъчнение в моето сърце, което винаги е било отдадено на делото за развитието на музикалното изкуство… Повярвайте обични в господа мой брате, че не бих си позволил да бъда „парашутист“ (по думите на г-н Ювчица) и да извърша „шоуменица в Църквата“… За всички е ясно, че каквато и изява да съм имал на сцената на Държавната опера в Стара Загора и извън нея е било по покана… и не бих никога се съгласил, както и моите събратя свещенослужители, един митрополит да бъде наречен „шоумен“. На финала на посланието си митрополит Киприан изразява надеждата си, че „с взаимни усилия ще преодолеем тази криза“.

В отговор на владишкото послание директорът на Операта Огнян Драганов пише, че той и трупата на Операта се разграничават от изразеното в мрежата мнение на оркестранта.

„Считам, че подобно изявление е непристойно и недопустимо и е в конфликт с цялостната концептуална и репертоарна политика на ръководения от мен театър. Вашето присъствие не само като авторитетна фигура в духовния живот на Стара Загора и на България, но и като музикант е огромна привилегия и чест! Уникалните събития с Ваше участие – винаги свързани с най-светлите християнски празници, очаквани от старозагорската общественост и бурно аплодирани, ще останат завинаги в списъка с най-ярките постижения на Старозагорската опера. Коледният концерт, който планирахме вдъхновено заедно с богата програма с избрани емблематични за България и света тематични творби, са великолепен подарък за старозагорци в навечерието на Бъдни вечер и Коледа…“

Коледният концерт на сцената на Старозагорската опера ще бъде дирижиран от младия Виктор Крумов, преди началото му на 19 декември митрополит Киприан ще прочете своето рождествено послание и ще даде благослова си, се казва и в официално съобщение от Митрополията.

Това не е първи случай за хейт срещу митрополит Киприан, припомнят запознати. Година след като бе избран за владика в Стара Загора, той закри профила си в мрежата, след като преди това стана жертва на хакерска атака и от там бяха разпространени нелицеприятни послания.

Опитите за разговор с автора на критиката в социалните мрежи – кларнетиста Фьодор Ювчица, останаха напразни. От оперната трупа отрекоха той да е уволнен.

Христо ХРИСТОВ