Хванаха 18-годишен ученик да превозва мигранти по АМ „Тракия“

977

Тийнейджърът имал финансови проблеми, обещали му 10 000 лв.

Дванадесетокласник от ардинското село Млечино се оказа пореден трафикант на мигранти от Афганистан, който е бил хванат на км 196 по АМ „Тракия“ на 28 февруари, след като пътни полицаи от Стара Загора спрели за проверка шофирания от него товарен автомобил „Ивеко“. Престъплението е квалифицирано по чл. 281, ал. 2, т. 1 пр. 1 и т. 5 вр. с ал. 1 от Наказателния кодекс.

18-годишният Севдалин С. от доста време имал финансова нужда, тъй като му предстоял бал, а семейството нямало средства. Наскоро с него в социалните мрежи се свързал непознат, който му предложил да превози група мигранти от Карнобат до границата със Сърбия, като на финала щял да получи 10 000 лв., уточниха от прокуратурата в Стара Загора. Двамата се срещнали на 26 февруари, тогава на тийнейджъра бил предоставен и товарният камион, чиято регистрация се водела на трето лице.

Афганистанските граждани се били договорили с каналджии в Турция да ги преведат през България с крайна точка границата със Сърбия срещу около 3000 евро/3500 долара на човек. Част от мигрантите платили сумите за трафика им на лица в Турция. С водачи достигнали до оградата на турско-българската граница и през тъмната част на денонощието с помощта на сгъваеми стълби и придружавани от каналджии преминали на територията на България. Вървели пеша около 3-4 дни и на 27 февруари достигнали до карнобатското село Румово градище, където към тях се присъединили и други мигранти, така че достигнали 57 човека.

Около 2:00 часа след полунощ на 28 февруари Севдалин ги натоварил и подкарал машината по магистралата.

Около 8 часа на същия ден на км 196 по автомагистрала „Тракия“ автомобилът бил спрян от служители на „Пътна полиция“ към ОД на МВР – Стара Загора. На същата дата с прокурорско постановление неосъжданият до сега младеж е задържан за 72 часа, като предстои да бъде поискано постоянното му оставяне в ареста.

Под предтекст, че участва във важно събрание кметът на Млечино Гюлистан Садула отказа да разговаря по темата. В селото живеят близо 600 души, които са разпръснати в четири махали.

Междувременно съдът в Чирпан остави зад решетките други двама мъже, жители на Стара Загора на 25 и 27 години, които бяха задържани на 26 февруари на км 179 по АМ „Тракия“ с товарно „Ивеко“ да превозват 46 афганистанци, сред които и 11 непълнолетни. Схемата за трафика е била идентична, крайната цел е била Сърбия. Утежняващо обстоятелство за двамата старозагорци е, че седящият зад волана 25-годишен С. К. е бил неправоспособен, а аверът му Д. К. е осъществил престъпното деяние в условията на рецидив.

Само през последните 4 дни в област Стара Загора са регистрирани три случая на трафик, като при единия от тях при катастрофа загина млад мигрант, а 11 бяха ранени. Общо в трите автомобила са били натоварени над 150 души, единият от водачите, пакистански гражданин, е успял да избяга и все още се издирва.

Христо ХРИСТОВ