Фондация „Васил Самарски“ за първа година ще присъди стипендия на бъдещи актьори

77
Васил Самарски

Срокът за участие в конкурса е 25 октомври

За първа година Фондация „Васил Самарски“ ще присъди парична стипендия в размер на 2 000 лева на студент от специалността „Актьорско майсторство“, обучаващ се в българско висше училище, след конкурс. Предвижда се стипендията да е ежегодна и да подкрепя студенти с постижения.

Цел на конкурса е да подпомогне финансово развитието на творческия потенциал на студенти от специалността „Актьорско майсторство“ и да съдейства за развитието на новото поколение в театралното изкуство.

Конкурсът се провежда онлайн и ще бъде журиран от изтъкнати професионалисти. Крайният срок за участие е 25 октомври, а връчването на стипендията е насрочено за 4 ноември – рождения ден на патрона на фондацията.

Васил Самарски е създател и пръв директор на Театър „Любомир Кабакчиев“ в Казанлък.

Фондацията на името на незабравимия за много казанлъчани и хора от други градове Васил Самарски бе учредена с идеята създаденото от него в сферата на културата и изкуството да продължи да се развива и светлата му памет да бъде съхранена за поколенията.

Фондацията е официално регистрирана на 3 ноември 2021 г. в негова памет само няколко месеца след 19 май, когато Самарски почина от ковид на 51 години.

Фондацията се фокусира върху подкрепата на таланти от сценичните изкуства, както и осъществяване на културни проекти. Мотото й е: „Паля светлината за теб“.

Повече информация за конкурса може да бъде намерена на сайта на фондацията: https://vasilsamarski.bg/index.html

(СН)