Финансова помощ за всяко новородено дете в Казанлък предлага кметът

259
Зам.-кметът Лилия Цонкова и кметът Галина Стоянова по време на брифинга

Това е едно от трите предложения за облекчения на младите семейства, внесени от Галина Стоянова в Общинския съвет

Кметът на община Казанлък Галина Стоянова спази обещанието си, дадено на тържествената сесия на новия Общински съвет, и внесе за разглеждане по комисиите доклад с три предложения, част от нейната визия за по-социална политика в общината, насочена към децата и младите. Новината беше съобщена на брифинг днес, в който участва и заместник-кметът Лилия Цонкова.

На вниманието на общинските съветници Галина Стоянова предлага три облекчения за младите семейства:

Първото предложение е за отпускането на едногодишна финансова помощ за всяко новородено дете в община Казанлък с постоянен адрес, чиито родители се осигуряват и не получават социални помощи. Тя ще се отпуска под формата на ваучер, на стойност от 500 лв., за необходимото количество памперси за отглеждането на новороденото през първата година. За целта ще бъде разработена ясна процедура с конкретни изисквания към родителите, като например да са навършили 18 години, поне единият от двамата да има постоянно жителство на територията на община Казанлък за последните 3 години, да имат средно образование, да не са с прекъснати здравни осигуровки. Ако семейството има повече от едно дете, другите да посещават детска градина или училище, да е имунизирано по Националния имунизационен календар. „По този начин показваме специалното си отношение към новородените деца в община Казанлък, удвояваме грижата за младите семейства в Бюджет 2020 и то за отговорните родители и семейства“, коментира кметът.

Родителите ще могат да кандидатстват за еднократната финансова помощ през цялата година, а съвсем скоро по Закона за обществените поръчки ще бъде обявена процедура за избор на изпълнители за ваучерите.

Второто предложение на Галина Стоянова е намаляване с 50% на купона за храноден на децата от 10-месечна до 3-годишна възраст в Детска млечна кухня. Понастоящем купонът е 1 лев, а ако кметското предложение бъде прието от ОбС, ще стане 50 стотинки.

Третото внесено предложение е за 50% увеличение стойността на един храноден на децата в детските ясли и детските градини за сметка на Общинския бюджет, за да се хранят децата от 3 до 7 години с още по-качествени продукти за тяхното здраве.

Новите мерки, които кметът предлага, целят да стимулират раждаемостта, да задържат младите хора в училище до получаване на средно образование, да задържат образовани семейства в община Казанлък, както и да привлекат нови.

Внесените предложения ще бъдат гледани на първото заседание на Общинския съвет, на което ще бъде обсъждан бюджетът на Община Казанлък за 2020 г. „Целим да покажем, че в общинския бюджет има място за политика, която да допринася за отглеждането и образоването на децата, и го правим не с популистки мерки, а разумно и отговорно. Защото ние гледаме на грижата за децата, тяхното възпитание и образование като на двустранен процес – Община и родители. Ако в първия мандат работихме основно за инфраструктурата – трудоемко и скъпо начинание, във втория – в сферата на образованието, то в третия мандат няма да отстъпя от желанието си да работим за децата и младите хора“, заяви Галина Стоянова.

(СН)