Учител по йога избра Стара Загора пред ашрам в Индия

1751
Михаил Михайлов е роден на 4 юли 1963 г. в Стара Загора. Той е регистриран йога-учител с Йога Алианс, Обединено Кралство (напреднали техники)

Старозагорецът Михаил Михайлов избра да преподава Кундалини йога в родния си град, вместо да стане йога-учител и ашрам лидер в Индия. Българинът решил да се завърне в родината след 12 години отсъствие, които прекарва във Великобритания. Там той изучава тънкостите на йога под ръководството на трима индийски учители, а на 25 септември 2018 г., докато все още е на Острова, получава и писмо с предложение да оглави йога център Shri Jasnath Asan (Yoga Science) в Раджастан. Ашрамът представлява уникална 500-годишна крепост.

„Практиките с автентични индийски йоги, които съм водил в Англия, ми донесоха неимоверно много и вследствие на това след онлайн интервю бях поканен да бъда преподавател и ашрам лидер в Раджастан. Замислих се обаче дали всъщност мога да науча нещо от там, или моето пътуване ще е само за да видя Индия и да пребивавам в една екзотична страна. Така реших, че ще бъда много по-полезен в България, защото ще донеса тук едно автентично знание, разказа пред „Старозагорски новини“ Михаил Михайлов.

Според него повечето йога-учители тук остават на ниво „асана“, което всъщност е първата степен. Главната цел на асаните е да освободят грантхите (енергийните възли). Според Бехарската школа, които са наследниците на Шивананда, обаче йога започва там, където започва пранаяма (йогистко дишане). „Чрез пранаяма става натрупване и съхраняване на енергията, защото, когато праната започне да се събира, тя, образно казано, напълва чашата, стига до най-горната чакра и тя се отваря спонтанно“, допълва Михайлов.

В програмата си на преподаване старозагорският йогин набляга именно на това. „В дишането се крие голяма тайна. То подхранва младостта. Това е толкова просто, че остава незабелязано. От хилядолетия насам се използват ведически дихателни упражнения, известни като „пранаяма“, за намаляване на стреса и успокояване на нервната система. Тайната на тяхната ефективност е в това, че дишането осигурява мигновена връзка с мозъка. Дишането е умът, умът е дишането. Способността да успокоим ума, да излекуваме тялото и да заредим за няколко минути с енергия целия организъм, е вътре в нас. Доказано е, че над 80% от емоционалните и физически токсини в тялото могат да бъдат елиминирани чрез дишането. Постигането на младост и дълголетие е наистина съвсем просто“, заключава Михаил Михайлов.

Интересът му към духовното започва още като дете, четейки беседите на Учителя Петър Дънов в семейната библиотека. Търсещата му душа се среща за първи път с източната духовна школа, когато в страната ни започват да навлизат преведени нелегално книги на Свами Шивананда.

„В тези години това беше забранено. Имахме много добри йога-учители – покойния вече Венцислав Евтимов и Веселин Лучански. Лучански беше преследван заради някои по-висши практики, които се опитваше да предаде. Включително и Людмила, която се занимаваше по-скоро с агния йога и може би това беше една от причините за нейната бърза смърт. Лучански беше свързан точно покрай Людмила със Свами Дев Мурти, гуруто на Людмила, както и на Индира Ганди. Индира Ганди прави връзката между тях“, разкрива 56-годишният българин.

В момента Михайлов покрива допълнителни стандарти в България, а студиото му в Стара Загора вече приема първите си ученици. Обещава да преподава по възможно най-разбираем начин, следвайки максимата на Екзюпери, че съвършенството е достигнато, не когато няма какво повече да се добави, а когато няма какво да се премахне. Методът, с който е избрал да работи, започва с изчистване и балансиране на енергиите със шест лечебни звука, които въздействат на основните органи на човешкото тяло и служат за балансиране и първоначална детоксикация.

За древното индийско изкуство той разяснява още: „Йога може да ти помогне да изградиш морални принципи към себе си и в поведението си към обществото. Практикувайки я, един лекар може да стане по-добър лекар, един музикант – по-добър музикант, но ако не изкорени егото, един престъпник би могъл да стане и по-изпечен. Това, което аз искам да поднеса тук, в Стара Загора, е възможно най-бързият път към усъвършенстване на личността, премахване на всички негативи и най-вече лекуване и предотвратяване на стреса, защото хората са под огромно напрежение, което става все по-голямо всеки ден. В града се смесват огромен брой различни енергии, които до такава степен бомбардират човек, че той е в едно изключително объркано състояние. Когато с кундалини йога той стане достатъчно силен, тези неща вече не му действат. Един час практики на ден е напълно достатъчен, за да се навлезе в едно друго вибрационно ниво“, споделя опита си старозагорецът.

На въпрос дали българинът е подходящ за това учение, Михайлов отговаря: „Още през 1969 г. писаха, че България е единствената страна от целия социалистически лагер, в която хората са най-напреднали в йога. Та смятам, че българинът е изключително подходящ, има много хора, които сега търсят път, за да избегнат капаните на сетивните наслади, които ги тласкат към различни привързаности, към нови и нови наслади, които в един момент се превръщат в зависимости – удоволствието намалява, дозата трябва да се увеличи и това води до психологически изкривявания, до търсене на нови сетивни наслади. Животът е нещо, което не можеш да хванеш и да го сложиш в класьор или в банкова сметка. Той трябва да се изживее на мига, на секундата. Когато почувстваш определена положителна емоция, изрази я, излей я, направи някого щастлив, накарай го да се усмихва, това е най-доброто, което можеш да направиш за човечеството. Дарявай щастие и любов. На това учи йога.

В кундалини се избягват проявите на егото на всяка цена. Защото, където има намесено его, там има борба. А в борбата винаги има победители и победени, тоест разделение. Според една дзен поговорка един милиметър разделение и адът и раят вече са налице.

Кундалини е част от крия йога. Тя възниква, когато Лахири Махасая получава от Бабаджи посвещение и пръв въвежда тази формулировка. Методите в кундалини крия йога са напълно естествени. Там няма водене на енергии, както е в много други стилове. Целта е обединение с вселената, която е съвършена. В момента, в който се осъществи това обединение, всички болести изчезват спонтанно.

Новооткритото йога-студио на ул. „Св. Богородица“ 96 в Стара Загора (зад Търговската гимназия)

В йога-студиото на Михаил Михайлов на ул. „Св. Богородица“ 96 ще има занимания всеки работен ден от 10 до 20 часа. Записванията стават на тел. 0879 400 309.

В книгата си „Автобиографията на един йогин“ Парамаханса Йогананда, „Половин минута кундалини крия се равнява на една година човешка еволюция.“ В нея той описва срещата си с Шри Юктешвар, който е ученик на Лахири Махасая, чийто правнук Шибенду тази година отново дойде в Града на липите, за да даде посвещение.

Стела АЛЕКСИЕВА