Ученичка, виновна за гибелта на двама, призна вината си

164

Условна, 32-месечна присъда при 3-годишен срок на отлагане на изпълнението постанови състав на Сливенския окръжен съд спрямо непълнолетно момиче от Нова Загора, което е причинило пътно-транспортно произшествие с двама загинали и един тежко ранен.

Катастрофата, за която е виновна по него време ненавършилата 15-години Микаела С., е станала около 19 часа на 23 септември 2019 година при излизане от село Загорци.

Там невръстната и неправоспособна водачка на лекия автомобил „Ситроен Ксара“ загубила контрол над волана и го врязала в крайпътно дърво.

При удара тежко ранени са били тримата 18-годишни спътници на момичето. Въпреки усилията на лекарите от УМБАЛ – Сливен, десет дни по-късно почива от раните си единият от тях (Славян И.), а на 14 декември настъпва и кончината на Жулиан С., който единствен е имал шофьорска книжка, но преотстъпил мястото зад волана на Микаела.

В хода на разследването стана ясно, че лекият автомобил е собственост на трето лице, младеж от Стара Загора, който го продал на Жулиан, но сделката все още не била документално оформена. Ситроенът се е движел с 69 км /час при ограничения от 50 заради населеното място. Няма данни за употреба на алкохол.

Миг преди фаталния удар в дървото младежът пробвал да помогне на невръстната „шофьорка“, но вече било твърде късно. Самата Микаела се разминала дори без драскотина, но и до момента е травмирана психически. Подсъдимата признала изцяло вината си и приела събраните доказателства. Делото е било гледано по съкратена процедура, което е аргумент за условната присъда.

Христо ХРИСТОВ