Ученици от най-новата гимназия в Стара Загора представят България на форум в Тайван

703
Авторите на филма Иван и Божидар Каневи

Ученици от Професионалната гимназия по компютърни науки и математически анализи „Проф. Минко Балкански“ в Стара Загора представят България на форум в Тайван. Филмът на братята Иван и Божидар Каневи, които учат в най-новото училище на Стара Загора, е едно от българските представяния на финалите на World Mathematics Invitational.

Анимацията на двамата талантливи ученици ни пренася преди 500 години в Италия, люлката на Ренесанса. В страната, дала на човечеството, според думите на Феликс Клайн, великото изкуство – алгебричното решаване на кубичните уравнения. Това е постигнато благодарение на усилията на четирима италиански учени – Сципион дел Феро, Николо Тарталя, Джероламо Кардано и Луиджи Ферари. За тях разказват във филма си братята Каневи.

Амбицията им е да усъвършенстват филма и да покажат окончателната версия през 2022 г., когато в Сингапур ще се състои финалът на турнира по решаване на алгебрични уравнения и финален диспут.

Междувременно стана ясно, че най-новата гимназия в Стара Загора е в челната тройка на училищата от областта по бал на приетите ученици в него. На електронната страница на училището беше написано: „Изключително щастливи сме да споделим, че само година след създаването си ПГКНМА вече е сред най-предпочитаните гимназии в Стара Загора! Благодарим на всички учители, ученици, техните родители и всички специалисти и ИТ сектора, които са безрезервно зад нас в мисията ни да създадем нашето училище на бъдещето! Общите ни усилия и неуморна работа вече дават резултат!“

От днес вече стартира и записването в най-новата старозагорска гимназия, а срокът е до 16 юли.

(СН)