Утре се очаква присъдата на британския студент, виновен за тежката катастрофа до Езиковата гимназия

94
Ахмед Ариф е от пет години в България, за да учи медицина, но така и не научил български

Произнасяне на присъда по дело за тежката катастрофа в центъра на Стара Загора очакват на 28 юни юристи, запознати с хода на делото, по което обвиняем е 28-годишен поданик на британската кралица Елизабет Втора. Студентът – петокурсник от факултета по медицина при Тракийския университет, Ахмед Ариф застана пред Темида по обвинение, че след употреба на наркотици и грубо неспазване на Закона за движение по пътищата е причинил смъртта на 42-годишния мотоциклетист Георги Младенов, средни телесни повреди на 16-годишно момиче и 53-годишен мъж, които са били на тротоара в очакване светофарът да светне в зелено.

Инцидентът, който буквално взриви публичното пространство с арогантността си, стана вечерта на 3 октомври 2021 година на кръстовището на улиците „Генерал Столетов“ и „Цар Иван Шишман“, до Езиковата гимназия, където лекият автомобил на британеца е предприел забранена маневра и в него фатално се удря мотоциклет „Ямаха“, каран от 42-годишния Георги Младенов. Мотоциклетистът почива на място, тежко ранени са двама пешеходци, а виновният за трагедията Ариф изоставя колата си и прави опит да се укрие в мрака. Час по-късно е задържан от група ученици, които разбрали от постовете в социалната мрежа за случилото се.

Ариф твърди, че дори не разбрал за катастрофата, напуснал автомобила си, за да отиде до полицията, но се объркал по правите улици на града.

Въпреки че от 5 години е в България, Ариф поиска преводач за делото си под предтекст, че обучението му по медицина се водело на английски.

Четенето на присъдата бе отложено на предходното заседание заради поискана допълнителна автотехническа експертиза от защитниците на подсъдимия.

Христо ХРИСТОВ