Утре в МФ решават за запорираните сметки на УМБАЛ „Киркович“

2440

Утре, 19 юли, в Министерството на финансите ще се проведе работна среща с министър Владислав Горанов, на която ще бъдат обсъдени всички въпроси, касаещи дейността на най-голямата болница в Старозагорска област – УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“.

От здравното заведение уточниха, че срещата е организирана по инициатива на кмета на Стара Загора Живко Тодоров със съдействието на премиера Бойко Борисов. На нея ще присъстват изпълнителният директор на УМБАЛ „Киркович“ проф. Йовчо Йовчев, градоначалникът Живко Тодоров, областният управител Гергана Микова и народни представители от Старозагорски избирателен район.

Медията ни припомня, че от началото на м. юли EVN България блокира банковите сметки на старозагорската Университетска болница заради неплатени дългове за ток за над 3.3 млн. лева.

От Електроразпределителното дружество все още не са прекъснали подаването на електричество към здравното заведение заради „специфичния предмет на дейност“, но недвусмислено дадоха да се разбере, че това няма да е за дълго, тъй като милионите задължения поставяли под риск „качественото обслужване на 1.5 милиона клиенти на EVN в Югоизточна България“.

Със запорираните сметки де юре и де факто Старозагорската болница е в невъзможност да извършва както текущи плащания към контрагенти, така и предстоящите заплати на хилядния персонал, което със сигурност ще провокира социално напрежение.

Целта на срещата утре в Министерството на финансите е да се намери бързо работещо решение, което да гарантира работата и стабилността на УМБАЛ „Киркович“.

Подготви за печат:
Йовка НИКОЛОВА