Условна присъда за катастрофа със загинал

136

Условна присъда от 2 години и 8 месеца при отложено изпълнение на наказанието за следващите пет години постанови състав на Окръжен съд – Стара Загора, спрямо шофьор на лек автомобил БМВ, който на 13 ноември 2018 година е причинил смъртта на 60-годишен мъж.

Трагичният инцидент е станал около 07:50 ч. по път I-5, в южния край на Стара Загора, където в посока север се е движил лек автомобил „Мерцедес“, управляван от жертвата, в купето е бил и негов 44-годишен спътник. На км 235+800 мерцедесът е бил ударен отзад от движещото се в лявата лента в посока север със скорост от 113.8 км /ч (въпреки ограничението от 50 км /ч) БМВ, управлявано от 39-годишния М.Б., при което се отклонил вдясно по посоката си на движение, ударил се в крайпътно дърво и се е преобърнал. 60-годишният водач загива на място, спътникът му е откаран с комоцио в УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“.

Направените тестове за алкохол и дрога на водача на БМВ-то са били с отрицателни резултати.

Съдът е постановил отнемане свидетелството за правоуправление на М.Г. за срок от 5 години и 8 месеца от влизане на присъдата в сила. 11 000 лв. ще трябва да заплати за направените експертизи и платените възнаграждения за адвокатски услуги виновният. Присъдата подлежи на обжалване пред Апелативния съд в Пловдив.

Христо ХРИСТОВ