Управляващата коалиция отложи процедурата за избор на шеф на КЕВР

272

Управляващата коалиция реши днес да отложи откриване на процедурата за избор на председател на Комисията за енергийно и водно регулиране и нов член на мястото на Иван Иванов и Евгения Харитонова, чиито мандати са изтекли.

Аргументът е свикването на експертен съвет към коалицията в петък, на който щели да се обсъдят технически детайли около правилата за избор на нов шеф и член на КЕВР, предаде mediapool.

Представителите на ГЕРБ гласуваха против и демонстративно напуснаха заседанието на парламентарната комисия по енергетика.

Зам-председателят на комисията Делян Добрев предупреди, че с правилата не могат да бъдат променени изискванията за опит и квалификация на бъдещите кандидати, в желание за което той заподозря днешната власт.

Момчил Иванов от „Има такъв народ“, който внесе предложението за отлагане на откриване на процедурата, отрече управляващите да се опитват да нагласят правилата, записани в закона за енергетиката, по мярката на бъдещия претендент, но в същото време каза, че предстоят промени в закона за енергетиката, засягащи именно избора на председател на енергийния регулатор.