Уникалното антично съоръжение, открито в Стара Загора: мартириум или гробница на богат жител на Августа Траяна

1031
Общо 6 ниши с дълбочина от по около 3 м са открити при отварянето на съоръжението

Работната хипотеза на археолозите от Регионален исторически музей – Стара Загора, е, че уникалното съоръжение, открито в некропола на античния град Августа Траяна, е било мартириум (църква или светиня, изградена над гробницата на християнски мъченик) или фамилна гробница на човек с високо обществено положение и големи финансови възможности.

Припомняме, че съоръжението беше открито при спасителните археологически проучвания във връзка с обновяване на ВиК мрежата в Стара Загора и беше отворено вчера. То е с диаметър 10 м и обхваща площ от близо 100 кв. м. В него има 6 ниши, които са запълнени с пръст, човешки кости, керамика и други предмети. В съседство има множество цистови гробове, гробове, изградени от тухли и такива, покрити с тегули, за част от които има податки, че в тях мъртвите са били положени по канона на християнската религия.

Специалистите се надяват да открият надписи, които да дадат насоки за епохата, когато е било изградено съоръжението, което няма аналог сред откритите и проучени до момента подмогилни съоръжения от епохата на траките. При градежа са били използвани местни материали: ломен камък, тухли и хоросан, външната и вътрешните мазилки са изключително фино изпълнени, коментира директорът на РИМ Петър Калчев. Той предполага, че до преди 7 или 8 десетилетия част от съоръжението е било над повърхността на терена и че е било окончателно заровено при планиране на улица „Христина Морфова“. Има данни за поне едно влизане на иманяри, които са прокопали вертикален шурф в близост до ключовия камък. Това е причината за голямото количество пръст и камъни върху пода, в далечна древност единственият вход от юг е бил блокиран с ломени камъни.

Ръководителят на разкопките Петър Калчев, вторият отляво надясно, е категоричен, че откритото съоръжение е без аналог по нашите земи

Преди входът да бъдат затрупан, в съоръжението се е влизало през покрит коридор, който е бил затварян с двукрила дървена врата.

Проучванията са в самото начало, тепърва антрополози ще решават дали намерените кости са на мъже или жени, твърде рано е за по-точна датировка на находките поради липсата на монети.

На територията на археологическия комплекс „Августа Траяна – Верея“ има още две такива съоръжения, но с далеч по-малки размери, а запазена куполна гробница има в мазето на строената в края на 70-те години на миналия ХХ век сграда на Община Стара Загора.

Веднага след откриването на съоръжението кметът на Стара Загора Живко Тодоров разпореди мястото да бъде охранявано денонощно, спряно е прокарването на тръбопровода по улица „Христина Морфова“. Идеята е съоръжението да бъде консервирано и на по-късен етап да бъде експонирано по оригинален начин. Средства за проектирането и изпълнението на тези дейности ще се търсят по линия на ВиК проекта, в който има заделени 1 млн. лв. за археология и от общинския бюджет.

Петър ХРИСТОВ