Уникални сме: България четвърта в ЕС по скъпи яйца

215

Цените на храните се увеличиха значително през 2022 г. в страните от Европейския съюз, а яйцата са един от продукти, поскъпнали най-значително, отбелязва Евростат.

Данните на статистическата служба на ЕС показват, че в началото на тази година цените на яйцата се повишават средно с 30 на сто в сравнение с януари 2022 г. Тогава те са били със 7 на сто по-високи от януари 2021 г.

България е на четвърто място сред страните от Евросъюза, в които през януари 2023 г. яйцата поскъпват най-много спрямо първия месец на предходната година (+72,4 на сто, по предварителни данни).

Най-висок ценови ръст при яйцата е отчетен в Чехия (+85 на сто), следвана от Унгария (+80 на сто) и Словакия (+79 на сто).

На другия полюс са Германия и Люксембург (по +18 на сто), и Австрия (+19 на сто), в които годишното поскъпване на яйцата, макар и да е най-малко сред страните от ЕС, също е съществено, отбелязва Евростат.

От търговската верига „Лидл“ признаха, че има храни, които в магазините им в България са по-скъпи отколкото в техните търговски обекти в Германия. Става въпрос конкретно за яйца, прясно мляко и кашкавал. Именно при тях повишението на цените през последната година е най-голямо.

Между цените в България и Германия най-голяма е разликата при кашкавала. В Германия кашкавал в магазините на „Лидл“ струва 13 лв. за килограм, а в България е 16,50 лв., каза Драгомир Илиев, търговски директор във веригата, цитиран от „Труд“. От компанията са сравнявали продукти с най-ниски цени и с еднакво качество. Тоест сравнявали са най-евтиния кашкавал в България с най-евтиния кашкавал със същото качество в Германия. На въпроса защо при положение, че от началото на годината токът за бизнеса е поевтинял, цените на горивата са по-ниски, а няма спад на цените на кашкавала от търговската верига обясниха, че кашкавалът е произведен през ноември при тогавашните цени на суровините и оттогава зрее, токът и горивата са поевтинели, но пък има ръст на заплатите.

Литър прясно мляко в България струва 2,59 лв. при 20% ДДС, а в Германия е по-евтино – 2,25 лв. при 7% ДДС, показват данните на търговската верига. Като отново са сравнявали най-евтиното прясно мляко у нас с това в Германия. Реално обаче цените на повечето марки прясно мляко в магазините у нас са на цени над 3 лв. за литър. Ако махнем ефекта на по-ниското ДДС на най-евтиното прясно мляко в Германия, пак се оказва, че у нас то е по-скъпо.

Съществена разлика има и в цените на яйцата. В България минималната цена на яйцата във търговската верига е 50 ст. за брой, а в Германия е 39 ст. за брой, при положение, че там ДДС е 7 на сто. Дори да махнем ефекта от различното ДДС, се оказва че яйцата в България са с 32% по-висока цена от тази в Германия. Причината за това е, че заради дефицит на яйца в страните от Европа е нараснал износът на български яйца, което води до покачване на цените и в България, коментираха от търговската верига. Но защо в Германия това не се случва не стана ясно.

Някои основни храни у нас са по-скъпи от тези в Германия при положение, че според официални данни на Евростат разходите на фирмите за един час работа в България са средно 7 евро, а в Германия разходите на бизнеса за един час труд са малко над 37 евро, или над пет пъти повече. Това означава, че заплатите на производителите на храните, на шофьорите, на работниците в складовете и магазините, както и на строителите, които изграждат самите магазини, в България са пет пъти по-ниски от тези в Германия, но има храни, които тук са по-скъпи.

За стоките от внос за високите цени допринасят допълнителните транспортни разходи. Но се оказва, че кашкавал, яйца и прясно мляко, произведени в България, са по-скъпи от същите храни, продавани в Германия. Причината в България да има по-скъпи храни са десетилетията на неслучени реформи в аграрния сектор, коментира Милена Драгийска, главен изпълнителен директор на „Лидл България“. Няма адекватно подпомагане на фермерите, допълни тя. Субсидиите за животновъди и производители на зеленчуци в съседните страни Гърция и Румъния, както и в Германия, са по-големи от средствата, предоставяни на българските фермери. Освен това производството на основни храни в страната не е достатъчно, за да покрие търсенето, и сме зависими от вноса. Част от проблемите в България е и липсата на коопериране в земеделието. За да могат фермерите за доставят регулярно големи количества земеделска продукция с постоянно качество на търговските вериги, те трябва да се кооперират. Това в по-развитите страни е практика от много десетилетия, а у нас подобни примери са по-скоро рядкост.

Източник: tribune.bg