Уникална антична гробница отвориха в Стара Загора

1620
Кметът на Стара Загора Живко Тодоров беше сред първите влезли в гробницата след отварянето й

Намериха три скелета, иманяри са влизали във вътрешността още през древността

Хилядолетна Стара Загора отново удиви с откритие. След проучвателни разкопки днес екип на Регионалния исторически музей начело с директора му Петър Калчев отвори антична гробница от времето на Августа Траяна. Наред с директора на музея първи в криптата влезе кметът на Стара Загора Живко Тодоров. Гробницата е част от светилище на раннохристиянски мъченик. Тя датира от II век сл. Хр., а откритието е част от източния некропол на Августа Траяна. В гробницата бяха намерени три скелета. Предполага се, че иманяри са влезли във вътрешността й още през древността. В подкуполното пространство с височина над 3 м има разположени 8 вдълбани в каменните зидове ниши, като в три от които са намерени костите. Почти в центъра на площадката има близо 4 куб. м пръст, която е паднала при направата на иманярски щурмове. В по-късен етап проходите са били презапълнени с пръст и камъни.

Единственият вход към вътрешността на куполовидния мартириум е вторично запълнен с ломени камъни, което даде надежда, че намиращото се вътре ще бъде пощадено от иманярите през столетията

Директорът на РИМ – Стара Загора, който е ръководител на разкопките, осъществявани в рамките на мащабен проект за подмяна на ВиК тръбопроводите, определи откритието като уникално по рода си. Според него става въпрос за специално изградено с камъни и тухли съоръжение върху място, където най-вероятно е бил погребан раннохристиянски мъченик, канонизиран впоследствие за светец. Съоръжението е с диаметър от около 8.5 м, запазени са над 2 м високи каменни и тухлени зидове, над единствения намерен до сега вход от южната страна има фино изпълнена от тухли и хоросан арка. Покривът на гробницата е измазан с хоросан, входът е бил вторично запълнен с ломени камъни, което първоначално даваше надежди, че оставените в далечното минало дарове са оцелели от набезите на иманярите. Калчев уточни, че става въпрос за т.нар. „мартириум“, място за оказване на особена почит към заслужили към вярата в далечната епоха преди приемането на християнството за официална религия в рамките на Римската империя.

На територията на античния резерват „Верея – Августа Траяна“ има поне още две такива свещени места, но те са с далеч по-скромни размери. Дни преди достигането на входа на мартириума археолозите попаднаха на поредната зидана от тухли гробница, в която са намерени скелетите на две деца: момче и момиче, с бронзови торкви около шиите и две мънистени гривни. В съседство с уникалната находка има и 4 зидани семейни гробници, които също са част от източния градски некропол.

Уникалната антична постройка е разположена върху площ от близо 100 кв. м, според археолозите до преди 7-8 десетилетия горната част на арката над входа е била на повърхността на терена по сегашната улица „Христина Морфова“

Докато тече проучването, на обекта ще бъде осигурена охрана.

Петър Калчев все още храни надежда, че все нещо от някогашните дарове е останало незадигнато от древните крадци. По думите му гробницата, въпреки куполния си вид, се различава много от досега разкритите и изучени тракийски подмогилни гробни съоръжения.

Идеята на кмета Живко Тодоров е уникалният погребен комплекс да бъде запазен, консервиран и експониран на оригиналното си място. Предстои предложението да бъде обсъдено от експертите в Националния институт за недвижимо културно наследство. Има готовност за промяна на ВиК проекта и изместване на тръбопровода, за да се отвори достатъчно място за цялостно разкриване на структурите, които са запазени в много добро състояние. Средства за реализацията на консервацията и експонацията ще бъдат търсени както от заделените за археология 1 млн. лв., така и от бюджета на общината. Една от идеите е мартириумът да бъде поставен под стъклено покритие, а бъдещите туристи да придобиват цялостна представа чрез 3D-компютърна анимация.

Христо ИВАНОВ