Улици може да останат на тъмно заради скъпия ток

258

Има риск и от спиране на градския транспорт в големите градове

За възможен режим на уличното осветление в градове и села заради двойно и тройно нарастване на сметките за ток и липса на подкрепа от страна на държавата предупреждават кметове. За четирите големи града – София, Пловдив, Варна и Бургас, има риск от разреждане на градския транспорт и закриване на ненатоварени линии, предаде mediapool.

В петък предстои среща на Националното сдружение на общините (НСОРБ) с вицепремиера и министъра на финансите Асен Василев, на която ще се проведат преговори по Бюджет 2022 и възможностите за решаване на този проблем. Срещата ще е онлайн, заради карантината, под която е поставен министър Василев след Консултативния съвет по национална сигурност при президента.

Уличното осветление е от дейностите, чиито разходи се покриват изцяло от местните данъци и не се дотира от държавата. Общините са получили подкрепа от държавата за месеците октомври и ноември 2021 г. от 110 лв. за MW/h, както всички небитови потребители. Тази помощ обаче е крайно недостатъчна и за да се покрият сметките за улично осветление се орязват други общински дейности, обясниха от НСОРБ.

В най-новата ни история след 1989 г. уличното осветление е спирало само два пъти поради липсата на средства на общините. Единият път е през 1993 г., а другият – през 1997 г. по времето на Жан Виденов.