Украинският самолет, който се разби в Гърция, на три пъти бил в Бургас последната седмица

402

Самолетът, който се разби в Гърция, е извършил три полета от Бургас само през последната седмица. Това доказва историята на полетите в сайта Flightradar24.com. Машината Ан-12 е собственост на украинския превозвач „Меридиан“.

Полетът за столицата на Йордания Аман е бил втори за товарния самолет на фаталния 16 юли. Преди това е летял от Анкара до Ниш.

Самолетът е изпълнил два полета от Бургас до полския град Жешов на 10 юли, както и на 13 юли, предаде Tribune.bg

Експертите, които разследват катастрофата, не са открили доказателства за опасни вещества, съобщава в. „Катимерини“. Около мястото на инцидента обаче са разпръснати много боеприпаси, които самолетът е превозвал. Намерени са телата на всичките осем членове на екипажа, които са украински граждани.

Самолетът се разби малко преди 23 часа в събота в нива между две гръцки села на около 40 км западно от международното летище на град Кавала. Минути преди падането пилотът е съобщил на авиодиспечерите, че има проблем с единия двигател и трябва да извърши аварийно кацане. Той е бил насочен към летище Кавала, но така и не е стигнал до там.

Фюзелажът на четиримоторния турбовитлов самолет от съветската епоха се е влачил по земята в продължение на 170 метра (близо 190 ярда), преди да се разпадне. Местните жители съобщават, че са видели огнено кълбо и два часа след катастрофата са чували експлозии. Кадри от дрон показват, че от самолета са останали само малки фрагменти.

Сръбският министър на отбраната Небойша Стефанович заяви на пресконференция в неделя, че самолетът е превозвал 11,5 тона боеприпаси за минохвъргачки сръбско производство за Бангладеш, който е бил купувачът. Самолетът е излетял от град Ниш и е трябвало да направи междинно кацане в Аман, Йордания. Стефанович каза, че полетът е имал всички необходими разрешения в съответствие с международните разпоредби.

Специалното звено за ядрена, биологична и химическа защита на гръцката армия разчисти в неделя два пътя, по които да се придвижат експертите по криминалистика на пожарната служба. Към края на деня бяха извадени всички тела, заяви пред репортери командирът на батальона за разчистване на минни полета.

Експерти по обезвреждане на взривни вещества също са работили на мястото на катастрофата. Едва след като те приключат работата си, експертите от Службата за гражданска авиация ще се опитат да извадят черните кутии на самолета.

Пожарната служба и полицията създадоха разширен периметър за сигурност заради разпръснатите боеприпаси. Близките черни пътища са затворени за движение. Пожарникарите, които се втурнаха към мястото на инцидента в събота вечерта, първоначално не можаха да стигнат заради дим и силна миризма, за която се опасяваха, че може да е токсична.

На местните жители беше разрешено да излизат от домовете си в неделя, след като в нощта на събота срещу неделя им беше казано да стоят вътре и да държат прозорците си затворени. Длъжностни лица съобщиха на местните жители, че нивите им може да не са безопасни за работа поради вероятното наличие на експлозиви.

В материала е използвана информация от Tribune.bg и БТА