Удобно: Премиерът съжалявал, че е под карантина, с удоволствие щял да иде на площада

650

Спират „народната любов“ с работни групи

Премиерът Кирил Петков предлага на протестиращите, които направиха опит за щурм на Народното събрание да сформират работни групи от 10 човека и да обсъдят гледните си точки. Това заяви пред БТВ карантинираният министър-председател на въпрос какви мерки ще предложи за решаване на създалата се криза.

На няколко пъти той изтъка, че ако не е бил в изолация е щял да отиде при демонстрантите.

„Уважавам правото на протест, ако не бях в карантина щях да се срещна с тях. Ситуацията трябва да се разгледа с конструктивни мерки и диалог. Работните групи трябва да се експертни със знаещи хора от този протест“, уточни той.

По думите му кабинета подготвя нов модел за преодоляване на новата вълна. Петков уточни, че основен критерий ще е заетостта на интензивните нива. Подробностите ще бъдат обявени до дни. „Приоритет ще бъде и присъственото обучение на децата“, допълни още премиерът.

Кирил Петков обаче беше категоричен, че на този етап не се предвижда премахването на „зеления сертификат“.

По време на днешния протест на ПП „Възраждане“ стана известно, че има арестувани и ранени полицаи.

От МВР посочиха, че 8 служители на полицията са пострадали. Четирима от тях са с натъртвания в областта на ребрата. Двама имат болки в областта на ребрата и един в областта на корема. Един униформен е получил задух по време на притискането от тълпата.

След два опита за щурм към сградата на Народното събрание част от протестиращите срещу зеления сертификат се отправиха на протестно шествие към сградата на Министерството на здравеопазването.Те посочиха, че в парламента е останал само Кристиян Вигенин и не е имало кой да приеме недоволстващите граждани. „А уж случайно премиерът Кирил Петков излезе в карантина. Сега няма диалог, вие си подписвате тихомълком новата заповед и никой не дава обяснение на хората. Направете дискусия в професионалните среди, но да е двустранно представителна“, заяви Цончо Ганев, депутат от „Възраждане“.

В МЗ се състоя среща между депутати на „Възраждане“ и представители на протеста с министъра на здравеопазването Асена Сербезова и главния държавен инспектор доц. Ангел Кунчев. “ Ваксинацията трябва да бъде доброволен акт и аз съм против задължителната имунизация срещу COVID-19″. Никоя ваксина не предпазва на 100%. Между 60 и 90% е действието на отделните ваксини, което означава, че на 30% от хората не им действа никаква ваксина, но на останалите 70 на сто от ваксините пазят от тежко протичане“, заяви по време на срещата здравният министър Асена Сербезова. По думите й държавната статистика отчитала  заедно починалите от ковид и починалите с ковид.

Протестиращите настояха незабавно да се отменят зелените сертификати и да се направи работна група, в която да са представени всички гледни точки, а не само на специалисти, които подкрепят ваксинацията.