Убиец влиза за 12 години в затвора

136

Съкратено съдебно дирене спестило на 25-годишния Недко Койчев от Долно Сахране 1/3 от присъдата

12-годишен престой при първоначален строг режим зад решетките си „осигури“ 25-годишен жител на павелбанското село Долно Сахране, който застана пред Темида по обвинение в убийството на свой съселянин.

Обвиняемият Недко Койчев се съгласи на съкратено съдебно дирене, като призна всички факти и обстоятелства довели до кончината на 56-годишния Гунчо Гунчев привечер на 9 юни. Смъртта на мъжа е в резултат на множество тежки ритници в тялото и главата, нанесени му от употребилия голямо количество алкохол младеж. Побоят станал пред смаяните погледи на дузина свидетели, които обаче не посмели да се намесят от страх, че и те могат да пострадат от развилнелия се Койчев, подпомогнат първоначално от връстника си Иван Сотиров. Жертвата с нищо не е предизвикала гнева на младежите, категорични са разследващите, които така и не успели да съберат достатъчно логични обяснения за престъплението, извършено само на метри от сградата на селското кметство и паметника на загиналите във войните долносъхраненци.

При задържането му убиецът отказал да даде кръвна проба за алкохол с аргумента, че… изпитва страх от убождането.

Присъдата на 5-членния състав при Окръжен съд – Стара Загора, е 18-годишна, но пада с 1/3 поради съкратеното гледане на казуса. Койчев е осъден да заплати 60 000 лв. за претърпени неимуществени вреди, болки и страдания на брата на убития Дончо Гунчев, който претендираше за 80 000 лв.

В хода на разпоредителното заседание, състояло се през август, съдът върна обратно обвинителния акт на прокуратурата за отстраняване на явна фактическа грешка, но апелативните съдии в Пловдив прецениха, че и в този вид делото може да бъде гледано. Присъдата може да бъде обжалвана, дотогава Койчев ще остане в ареста, където е от 15 месеца с постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Христо ХРИСТОВ