Убиецът на 6-годишно момиченце жали доживотната си присъда

106
Мартин Трифонов на излизане от съдебната зала след прочитане на доживотната му присъда

Жалба срещу наложената му доживотна присъда без право на замяна е депозирал в Апелативния съд убиецът на непълнолетната Кристин от сливенското село Сотиря Мартин Трифонов.

Делото е насрочено за 14 юли, наскоро навършилият 21-годишна възраст Трифонов бе осъден от състав на Сливенския окръжен съд по три обвинения: за убийство, блудство и опит да изнасили 6-годишното момиченце от родното си село на 15 август м.г.

Жалбата е била изпратена от служебния му адвокат Дойчин Дойчев на 30 януари. На същата дата по тъжна ирония на съдбата се навърши точно половин година от извършването на престъплението, което доведе до законодателни промени, непозволяващи редукция на присъдите за убийци, поискали делото им да се гледа по съкратена процедура.

Още тогава адвокат Дойчев заяви: „Обжалвах по настояване на клиента си, знаете, че съм негов служебен защитник. Обади се от затвора и настоя да обжалваме, искал да види дали по-горния съд няма да бъде по-снизходителен. Нямам право да откажа, въпреки че не чух от Мартин никакви признания или нови доказателства. Това е, няма никаква мистерия, не съм особен оптимист, че нещо ще се промени във вида и размера на присъдата…“

Към 8 юли адвокат Дойчев не знаеше, че има насрочена дата за разглеждане жалбата на клиента му.

„Не сме се чували няколко месеца с Мартин, нямам представа дали не си е наел друг защитник, аз все пак бях само служебен“, лаконично коментира той въпроса дали има някаква промяна в позицията на клиента му.

От Апелативния съд припомнят, че жалващият се Трифонов е признат за виновен в това, че на 15 август м.г. в село Сотиря направил опит да се съвъкупи с 6-годишната Кристин Георгиева, като я принудил към това със сила и я привел в безпомощно състояние. За това престъпление съдът го е осъдил на 20 години „лишаване от свобода“. Други 10 години са му били присъдени за извършени действия с цел удовлетворяване на сексуални щения за повторен път, тъй като вече е осъждан за блудство през 2017 година.

Максималната присъда „доживот“ без право на замяна е за убийство по особено мъчителен за жертвата начин.

Сливенският окръжен съд осъди Трифонов да заплати 600 000 лв. кръвнина на гражданските ищци. Делото в Сливен премина по съкратената процедура, разпитан беше само патоанатомът д-р Тома Чаушев, който е извършил аутопсията.

В залата бяха близките на жертвата, които също така безмълвно изслушаха пледоарията на защитника, който настоя за по-ниско наказание, без обаче да се конкретизира за размера.

През цялото време подсъдимият запази мълчание, не пророни и дума и след като чу, че влиза зад решетките до края на живота си при строг режим за изтърпяване.

Христо ХРИСТОВ