Убиецът на невръстно момиче влиза в затвора за 7 години

256
Тунджай Идризов ще прекара 7 години в затвора

Седемгодишна присъда постанови петчленен състав на Окръжен съд – Стара Загора, за убиеца на 13-годишно момиче от павелбанското село Скобелево. На подсъдимата скамейка застана роденият през 2006 година Тунджай Идризов, който призна, че е нападнал с нож невръстната Диана Чонева след отказа й да му услужи със запалка. Три рани е нанесъл с нож по гърдите и гърба на жертвата си тийнейджърът, който към деня на убийството 24 октомври 2020 година е бил на 14 години. Убиецът и жертвата са се познавали много добре, семействата им живеят на около стотина метра едно от друго, за известно време са ходели и заедно в скобелевското начално училище, преди Тунджай да се запише в павелбанската Професионална гимназия по туризъм. Момчето беше задържано часове след престъплението, полицаите го намерили да рита футбол с приятелчета. Още тогава той посочил мястото, където изхвърлил кухненския нож, с който нанесъл ударите. Заради непълнолетието си Тунджай дочака присъдата си в ТВУ – Бойчиновци, пак там ще изтърпи и част от наложеното му наказание, докато не навърши пълнолетие. До присъдата се стигна след изготвянето на три последователни съдебно-психиатрични експертизи. И трите състава бяха категорични, че обвиняемият, въпреки ниския си коефициент на интелигентност (55 IQ), е съзнавал какво върши и може да носи отговорност за деянието си.

Жертвата Диана е била на едва 13 години

В съдебната зала Тунджай с половин глас заяви, че разбира какво се случва, авансово той поиска делото да се гледа без разпит на свидетели.

Присъдата не е окончателна и може да бъде обжалвана или протестирана пред Апелативния съд в Пловдив в 14-дневен срок. Защитникът на момчето съобщи, че очаква решението на родителите, които са присъствали на последното заседание, но не били готови с отговор. Заради съкратеното разследване съдът е отхвърлил предявения от близките на жертвата иск за парично възмездяване.

През последните 15 години на територията на Старозагорска област няма друг подобен случай на убийство от толкова невръстен извършител, категорични са юристи с дълъг стаж в областта на наказателното право.

Христо ХРИСТОВ