Убиецът на малката Криси от Сотиря първо я пребил, а след това я изнасилил

138

Понеделник е обявен за ден на траур в Сливен

Обвиняемият за смъртта на ненавършилата 7 години Кристин Георгиева от сливенското село Сотиря Мартин Трифонов първо я е пребил, а след това я изнасилил и блудствал с нея, сподели след среща с него служебният му защитник, адвокатът от сливенската колегия Димитър Димитров. Според него 21-годишният мъж си дава ясна сметка за извършеното, разказал е в подробности какво точно се е случило и признал, че никога преди това не бил виждал момиченцето.

„Клиентът ми е в сравнително добро здравословно състояние, куршумът е счупил дясната му подбедрица, но това не пречи да се придвижва и следващата ни среща ще бъде в съдебната зала в понеделник по делото за постоянната мярка за неотклонение. Предполагам, че наблюдаващият прокурор Пламен Стефанов ще поиска оставяне в ареста. Заяви, че е действал под влияние на алкохола, който изпил по обяд: домашна ракия и бира, но тепърва ще станат ясни пробите, очакваме да излезе и ДНК-експертизата, не всичко казано от обвиняемия трябва да се приема като чиста монета. За мен Трифонов има достатъчно интелект, напуснал е училище през втория срок на 11-и клас, не е глупак или психопат, макар да не може да обясни мотивите си за подобно жестоко престъпление, довело до смъртта на детето“, коментира адвокат Димитър Димитров.

След вземането на постоянната мярка за неотклонение от съда в понеделник ще бъде извършен следствен експеримент за детайлно уточняване на събитията от четвъртък в центъра на село Сотиря, където Мартин Трифонов е проследил и нападнал жертвата си, уточниха от прокуратурата в Сливен. Разследването е възложено на шефа на окръжния следствен отдел Христо Кашински, на задържания са повдигнати три обвинения: за убийство по особено мъчителен начин, за изнасилване и за блудство с малолетно дете, които могат да бъдат наказани с доживотен затвор без замяна. 21-годишният младеж вече има зад гърба си една изтърпяна присъда за блудство и кражби, новото престъпление е извършено само 15 месеца след излизането му от Бургаския затвор.

Утре /19 август/ в Сливен ще бъде ден на траур в памет на трагично загиналото момиченце, съобщи кметът на общината Стефан Радев. Градоначалникът изказа дълбоките си съболезнования на близките на Криси и потвърди готовността си да окаже финансова, психологична и всяка друга подкрепа, от която имат нужда. Пред близките Радев е поел ангажимент общината да поеме разходите по погребението, което ще бъде следващата седмица.

„Дълбоко съм покрусен от трагичната смърт на Криси. Изказвам съболезнования на нейните близки. В този тежък момент всички скърбим заедно с тях. Уверявам ги, че могат да разчитат на подкрепа от моя страна. Очаквам и вярвам, че извършителят на това зверско престъпление ще бъде наказан с цялата строгост на закона“, каза още Стефан Радев.

С черно знаме осъмна община Сливен и преди 4 години, на 9 ноември 2015-а, тогава траурът бе обявен заради смъртта на 15-годишната ученичка Симона Великова, убита 3 дни по-рано от 28-годишния Димитър Генчев в двора на местната Търговска гимназия. По време на кървавата драма младият мъж намушка още двама души: училищната психоложка Стефка Султанова и Красимир Митков, опитал се да защити момичето.

Първоинстанционният съд изпрати убиеца за 30 години в затвора, но апелативните съдии намалиха с 5 години наказанието. По тъжна ирония на съдбата Генчев и жертвата му Симона също са живеели в село Сотиря, откъдето е изнасилената и след това удушена Кристин.

Споменът за смъртта на ученичката и последвалата я гибел на малкото момиченце изкара на протест жители на Сливен.

Хората настояват за справедлив процес и най-тежко наказание за извършителя, стана ясно от публикации в групата „Борн Сливен“, където стотици сложиха на профилите си текста: „Когато Нотр Дам горя, всички бяхте Нотр Дам. При атентата в Париж, всички бяхте Париж, при пожарите в Сибир слагате снимка „Аз съм Сибир“. Днес Аз съм Криси.

Криси бе бъдеща първокласничка, която обаче няма да бъде първи клас. Тя е дъщеря, внучка: Тя е тяхното дете. Вече не: Благодарение на един изверг и психопат. Колко от вас се поставят на мястото на родителите?!

Огънят, където падне, там гори. Аз не съм Сибир, Париж, Нотр Дам и прочие, днес АЗ СЪМ КРИСИ!!!“.

„Случаят в Сотиря показва за пореден път, че концепцията за несоциализираните общности, която предложих, трябва да бъде приета. Знам, че някои колеги се боят от Европа, но за мен сигурността на българските граждани е по-важна от намръщените физиономии на чиновниците в Брюксел. Бог да прости загиналото дете! И най-строго наказание за виновния“, написа на стената си във ФБ вицепремиерът Красимир Каракачанов, стотици се подписаха в поредната петиция за връщане на смъртното наказание или поне признаването на вината да не води автоматично до намаляването на срока зад решетките.

Христо ХРИСТОВ