Тур агенции печелят от наивността на мераклии да видят по Нова година Истанбул

233
Дошлите да запалят свещичка за Васильовден в Желязната черква богомолци останаха изненадани, че този ден там няма служба

Стотици българи запалиха свещ за Васильовден в Желязната черква, но въпреки рекламата там нямаше служба

Стотици българи, дошли за новогодишните празници в космополитния Истанбул, запалиха свещички за здраве на Васильовден в обновената Желязна църква „Свети Стефан“ на брега на Босфора. Придошлите от всички краища на България богомолци останаха неприятно изненадани, че в първия ден на новата 2020 г. там няма служба, след като броени дни по-рано за храмовия празник – свети Стефан, в Желязната църква е служил русенският митрополит Наум.

Български турист заплаши турска екскурзоводка с побой за отказа й да го съпровожда в музея Света София

Екскурзиантите коментираха, че от офисите на тур агенциите ги убеждавали, че ще могат да присъстват на богослужение, някои дори платили допълнителни такси за тази „екстра“. Единственият представител на храма, който продаваше свещи и иконки в притвора, нямаше никакво обяснение за подобни оферти. Младият мъж на лош български език обясняваше, че не поддържат контакти с агенциите, неговите задължения били само да следи за реда в изцяло реконструираната с 3.5 млн евро от турската държава през 2018 г. църква.

Тежко въоръжени жандармеристи с бронирани коли охраняват античния хиподрум в истанбулския квартал Султан Ахмет, където се намират най-древните културноисторически паметници

Сходна се оказа ситуацията и в световноизвестната Света София, където част от българските туристи така и не успяха да влязат вътре въпреки, че още в България са си платили таксата за входа й. Местните гидове просто отказваха да съпровождат мераклиите да разгледат величествената старина под претекст, че „нямат време“. Стигна се до неприятни сцени с директни заплахи за побой над гидовете от страна на останали „извозени“ туристи. Само присъствието на тежко въоръжени полицаи и жандармеристи на територията на античния Хиподрум и заплахата на екскурзоводката, че ще поиска съдействие от тях укротиха страстите в първия ден от Новата година.

440 дамски обувки с токчета подреди през септември м.г. върху фасадата на галерия „Янкьоше“ дизайнерът Вахит Туна в памет на загиналите от домашно насилие туркини, два месеца преди да бъде свалена инсталацията обувките са намалели с 4 чифта

Никой не е в състояние да пресметне колко нашенци са посрещнали празника в Истанбул, само в ресторанта на петзвездния хотел „Гьонен“ имаше около 340 мъже, жени и деца, която бяха забавлявани от диджей с босненски произход. Повечето бяха пристигнали организирано, малцина бяха дошли със собствените си автомобили, но предпочетоха да ги оставят на паркинг и да не рискуват да карат в непосилния предпразничен трафик. Точно в полунощ по местно време пръстен с диамант и предложение за брак поднесе на любимата си Таня софиянецът Руслан, а момичето не сдържа сълзите си от вълнение.

Препатили нашенци разказаха, че още на ГКПП „Капитан Андреево“, преди да стъпят в Република Турция водачите ги предупредили недвусмислено с думите „Оттук-нататък забравете за времето! Ще видите това, за което сте платили ако има възможност и ако Аллах и Христос са с Вас!“.

Сред най-новите атракции за пътуващите с корабчета по Босфора е къщата, където уж някога е живял дядото на сегашния британски премиер Борис Джонсън

Пожелала анонимност екскурзоводка от иначе реномирана столична фирма, която на няколко пъти изпада в истерия от невъзможността да се вмести в предварителните графици призна, че шефовете в София обещавали „чудеса“ на клиентите само и само да им приберат авансово парите. Впоследствие се оправдавали за неудачите с… местните служители на турското туристическо ведомство. Жената, която има зад гърба си поне 10 години професионален стаж, директно съветваше българите да идват в града на император Константин само в дни, когато няма никакви празници, ако искат да видят поне половината от обещаното им. Още отсега тя предупреди, че разходките по време на прочутия априлски фестивал на лалетата в парка Емирган са „мижи, да те лажем“, ако изобщо групите стигнели до там.

Вдигнали пък новогодишна наздравица на борда на яхта във водите на Босфора твърдяха, че условията там били не просто мизерни за платените от тях пари, а буквално „ровели дъното“.

Христо ХРИСТОВ