Тръгнаха залози за бъдещия кмет на Нова Загора

218

Залози за името на бъдещия кмет на Нова Загора се появиха в социалната мрежа, след като в Общинската избирателна комисия бяха внесени 4 кандидатури. Изборът на 3 юли се наложи заради неочакваната кончина на управлявалия общината в продължение на близо 4 мандата Николай Грозев. Очаквано от ГЕРБ заложиха на неговата бивша заместничка и два мандата депутат Галя Захариева, която след напускането на парламента е на трудовата борса.

На дама заложиха и хората на Христо Иванов от „Да, България“ в лицето на икономиста Кремена Петрова, която оглавява местното движение за чист въздух и е сред инициаторите за запазването на старата жп гара. Тя е припозната от БСП и още няколко политически формации, които организираха инициативен комитет. Този избор на напористата общинска съветничка обаче раздели управляващата в момента коалиция и от ПП и ИТН си харесаха малко познатия в града еколог Иван Игнатов. Със свой кандидат ще участват и от „Възраждане“, които регистрираха 60-годишния д-р на биологическите науки Димитър Ковачев, който от доста време живее в София.

„Разцеплението в управляващата коалиция почти сигурно гарантира успех на ГЕРБ на частичния кметски избор, Захариева е разпознаваема и за нея ще гласуват минимум половината от тези, които ще се разходят до урните!“, коментират дългогодишни фенове на БСП в града, където партията е извън местната управа вече 15 години, но за пръв път не издига свой кандидат директно.

От ДПС нямат свой кандидат, макар да имат сериозен потенциал и през 2021 година кандидатът им Митьо Митев е събрал 1031 бюлетини, които са му осигурили третото място.

Осем са били мераклиите за кмет на Нова Загора през 2019 година, тогава те са били спечелени от кандидата на ГЕРБ Николай Грозев, който още на първия тур получи 59.51 на сто от гласовете. Тогава той е бил предпочетен от 8 811 пълнолетни жители на общината. Основният му опонент Румен Христов от БСП е останал втори с 16.6 на сто (2248 гласа), а Кремена Петрова („Демократична България – ОБЕДИНЕНИЕ“ (ДА, България, ДСБ, Зелено движение) е останала на четвърто място с 6.92 на сто (1 026 гласа). 14 557 са били тогава действителните бюлетини при 15 527 пуснати в урните.

Частични избори на 3 юли ще има в девет населени места, сред тях за кмет на община ще гласуват в Ракитово, където кметът Костадин Холянов почина на 20 януари след тежко боледуване.

Христо ХРИСТОВ