Тръгва делото за убийството в офиса на старозагорска фирма за бързи кредити

12859
Застреляният в офиса на фирма за бързи кредити Станимир Иванов-Стамбето

Два дни разпитват експерти и свидетели

Наказателно дело за убийство в офиса на старозагорска фирма за бързи кредити, където на 24 март 2021 година загина криминално проявеният Станимир Иванов-Стамбето тръгва по общия ред в Окръжен съд – Стара Загора.

На подсъдимата скамейка застава по обвинение в предумишлено убийство 39-годишният бизнесмен Владимир Младенов, за когото в хода на досъдебното производство е установено, че е произвел два изстрела със законно притежаван пистолет „Берета“.

Кръвнина в размер на 450 000 лв. поискаха близките на разстреляния от упор Станимир Иванов в хода на разпоредителното заседание на петчленния състав през есента на м.г. В ролята на граждански ищци са конституирани родителите на жертвата и живялата с него на семейни начала Десислава Николова. Обвинението предвижда наказание от дълги години зад решетките, включително доживот без право на замяна.

Обвиняемият за убийството бизнесмен Владимир Василев

Магистратите смятат, че убийството не е извършено под въздействието на физиологичен афект, а обвиняемият се е подготвил предварително за него. Василев е отпратил намиращата се в офиса служителка, изключил охранителните камери и останал с жертвата заедно с брат си Милен, стана ясно от заседание на Пловдивския апелативен съд, където през февруари м.г. бе направен опит за промяна на мярката за неотклонение.

Твърдението, че изстрелът е произведен при самозащита, след като Стамбето извадил нож и го заплашил, се опровергава от събраните в хода на досъдебното производство доказателства. Ножът е бил открит в дрехата на убития. Задържаният за убийството е известен на старозагорската общественост като притежател на над дузина фирми с разнородна дейност, но през последните години се е занимавал основно с бързи кредити. Семейството му притежава множество недвижими имоти, повечето от тях са били придобити от баща му, починалия преди пет години бизнесмен Младен Василев.

Застреляният Станимир Иванов-Стамбето беше добре познат на старозагорските криминалисти, зад гърба си имаше множество регистрации и едно ефективно осъждане за случай от март 2016 година, когато изправи на „кътни зъби“ жителите на квартал „Три чучура-юг“ с хвърлянето на самоделни бомби от терасата на апартамента си по леки автомобили и детска площадка. Тогава тежко въоръжени полицаи блокираха огромен периметър около кооперацията, но мъжът успя да се укрие. Появи се месец по-късно с адвокат и в съдебна зала твърдеше, че хвърлил първата бомбичка от терасата, защото се припознал в минаващ край детската площадка мъж. Решил, че е полицай, с когото бил във влошени взаимоотношения. Тогава той бе осъден на 20-месечен престой в затвора, но излезе по-рано.

Христо ХРИСТОВ