Транспортни фирми излязоха на протест в Стара Загора

515

Около 30 тежкотоварни камиона на превозвачески фирми от Стара Загора и региона се включиха в организирания тази сутрин национален протест на транспортния бранш. Точно в 10 часа те се събраха на сборния пункт в кв. „Кольо Ганчев“. Протестиращите в Стара Загора настояха за спешни действия от страна на държавата във връзка с високите цени на горивата. Те призовават правителството за 50% намаление на акциза и премахване на биодобавката, за да бъдат цените на бензиностанциите по-поносими. Участниците в протеста припомниха, че в момента най-масовият дизел е 3.20 лв. за литър, докато бензинът се задържа устойчиво над 3 лв.

Транспортните фирми настояват също за прекратяване на разширяването на ТОЛ системата и спиране на нейното поскъпване. Те дадоха пример, че един тежкотоварен автомобил заплаща 4 пъти по-високи такси месечно, отколкото е годишната винетка на лек автомобил. Според превозвачите браншът работи в режим на оцеляване, поради което действията от страна на държавата са належащи.

Протестът в Стара Загора премина мирно, без блокиране на движението. На място бе разположен екип на полицията. Транспортните фирми, включили се в протеста в Стара Загора, изразиха разочарованието си от отношението, което министър-председателят Кирил Петков демонстрира при срещата с представители на сектора през миналата седмица.

Информационните агенции съобщиха, че колони от камиони са блокирали редица градове в страната. От бранша настояват и за оставките на вицепремиера Асен Василев и министрите Николай Събев и Гроздан Караджов.

Ефективните протестни действия нямат политически мотив, те са с икономическа и социална насоченост и в подкрепа на всички български граждани, заявяват превозвачите.

Те са подкрепени от Асоциация на българските предприятия за международни превози и пътища (АЕБТРИ), Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт, Българско обединение на шофьорите, Европейски транспортен клъстер, Камара на автомобилните превозвачи в България, Конфедерация на автобусните превозвачи, Национално сдружение на българските превозвачи и Съюз на международните превозвачи.

Мирното недоволство на превозвачите в страната ще продължи до 18 май, когато се очаква мащабен национален протест, включващ и блокиране на транспорта в страната.

Живко ИВАНОВ