Тракийци с инициатива за изграждане на паметник на отец Александър Чъкърък – радетел на българщината в Одрин

1685
Отец Александър Чъкърък, дългогодишен енорийски свещеник при храм "Св. Георги Победоносец"

Ръководството на Съюза на тракийските дружества в България (СТДБ) стартира кампания за набиране на средства за изграждане на бюст-паметник на отец Александър Чъкърък в двора на църквата „Свети Георги“ в Одрин – Турция.

В тази връзка Тракийско дружество „Одринска епопея“ – Стара Загора, което се присъедини към инициативата, се обръща към гражданите с молба за участие в набирането на средства според възможностите си.

Дългогодишният свещеник в църквата „Свети Георги Победоносец“ в Одрин отец Александър Чъкърък почина внезапно на 17 март т.г. на 62-годишна възраст.

Под негово ръководство приживе на 6 май и 21 май всяка година в Одрин се стичаха стотици наши сънародници от България и Турция за храмовите празници на църквите „Св. Георги Победоносец“ и „Св. св. Константин и Елена“ и така те се превръщаха във внушително тържество на българската духовност и идентичност.

Отец Александър Филипов Чъкърък е роден на 15 октомври 1960 г. в град Одрин, Турция, в семейство на родолюбиви българи. Завършва българското училище „Петър Берон“ в Одрин, а през 1992 г. – ИЧС „Г. А. Насър“ в София и Семинарията в Пловдив. През 2000 г. се дипломира със степен „магистър“, специалност „Богословие“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Ръкоположен е на 27 юли 2001 г. за дякон и на 29 юли 2001 г. за свещеник от Старозагорския митрополит Галактион. Веднага след това – на 30 юли 2001 г., е назначен за свещеник в църквата „Свети Георги Победоносец“ в село Капитан Андреево, Свиленградска област. На 30 юни 2003 г. започва работа като свещеник в църквата „Свети Георги Победоносец“ в Одрин.

Филип Чъкърък, който е баща на отец Александър Чъкърък и потомствен българин, десетки години доброволно поддържа и стопанисва българската църква „Св. Георги Победоносец“. Двамата организират българската общност и изтъкнати общественици от Одрин за реставриране на храма. Под ръководството на отец Чъкърък успешно завършват дейностите по реставрация и ремонт на църквата.

На 9 май 2004 г. Русенският митрополит Неофит, сега Български патриарх, освещава обновения храм в присъствието на тогавашния министър-председател Симеон Сакскобургготски.

С активното съдействие на отец Чъкърък и съпругата му през 2008 г. към църквата „Свети Георги“ в Одрин е открит филиал на Народно читалище „Просвета-1870“ – Свиленград, което се нарича Българско народно читалище „Просвета“ и е първото извън пределите на България. Там много деца изучават български език.

Отец Чъкърък беше член на Върховния комитет на Съюза на тракийските дружества в България и активно участваше в организирането и провеждането на националните прояви на Съюза, отдавайки безрезервно своите знания, опит и енергия за популяризиране на българския език, история, ритуали, култура и за защита на тракийската кауза.

С цялостната си родолюбива и добродетелна дейност той допринася и за поддържане на приятелски и добросъседски отношения между България и Турция.

През 2019 година отец Александър Чъкърък бе отличен с орден „Св. прпмчк. Игнатий Старозагорски“ I степен за ревностно изпълнение на духовните му задължения и за особени заслуги към Българската православна църква, а през февруари 2023 г. беше награден с орден „Св. св. Кирил и Методий“ I степен за големите му заслуги за опазване на българското културно и историческо наследство.

Доброволните дарения за изграждане на бюст-паметника на отец Чъкърък в двора на българската църква в Одрин ще се набират в седалището на Тракийско дружество „Одринска епопея“, намиращо се на адрес: Стара Загора, ул. „Генерал Столетов“ No 30, вх. 0, ет. 1, ап. 2.

Желаещите да се включат в кампанията могат да се обърнат за допълнителна информация към Димитрова, секретар на дружеството – тел.: 0878 615 904 или 042/ 630 093 (след 14:00 часа).

„Нека заедно да изразим нашата почит и уважение към делото на видния общественик, родолюбец и тракиец, който до края на живота си остана верен защитник на духовните традиции и вяра на народа ни!“, апелират от Тракийско дружество „Одринска епопея“.

(СН)