Тракийският университет ще открие изнесена база в Царево

155

Ректорът на Тракийски университет – Стара Загора, проф. д-р Добри Ярков подписа днес договор за сътрудничество между учебното заведение и Община Царево. По силата на споразумението старозагорската Алма матер ще открие изнесена база в курортния град, където ще се провежда изнесено обучение на студенти и докторанти в различните специалности, в които те се обучават. Така Царево става третият черноморски град след Варна и Бургас, в който ще има база на висше учебно заведение.

„Днес е съдбовен ден за нашия град и нашата община, защото даваме началото на академичния живот в Община Царево“, заяви при официалното подписване на споразумението кметът на Царево Георги Лапчев.

Бъдещото звено на учебното заведение ще провежда обучение на студенти в различните научни направления, които университетът предлага. Ще има и специалност, която ще е обвързана с отглеждането на морска храна.

„Уверявам Ви, че само след няколко години ще се радваме на добри резултати, като запазим младите хора от региона да останат да живеят тук. Това, което стартираме, ще бъде полезно за Тракийски университет, за Община Царево и бих казал – за цяла България“, заяви проф. Ярков по време на официалната церемония.

Кметът Георги Лапчев връчи символично на проф. Ярков ключа за сградата на бившия Българо-германския център, в която ще се помещава базата на Тракийския университет. Към момента в старозагорската Алма матер се обучават около 10 000 студенти от над 50 държави от целия свят. Над 600 висококвалифицирани преподаватели, както и гост-лектори от други университети в страната и чужбина ръководят обучението по повече от 70 бакалавърски специалности и магистърски програми. Университетът провежда и повече от 70 докторски програми.

(СН)