Тракийският университет ще бъде домакин на кръгла маса по „Зелената сделка“

287

На 27 септември Институтът за устойчив преход и развитие (ИУПР) към Тракийски университет – Стара Загора, ще бъде домакин на кръгла маса на тема „Справедлив преход и индустриална модернизация в България“.

По време на форума ще бъде обсъден балансът между действията по климата, модернизацията на промишлеността и справедливия преход в България. Ще бъдат организирани няколко тематични сесии за разглеждане на различни предизвикателства на прехода и инвестиционни възможности за региони с интензивен въглерод и въглища. На събитието ще бъде предоставен и напредъкът, постигнат в процеса на изготвяне на териториални планове за прехода към най-засегнатите региони.

Кръглата маса ще бъде открита от доц. д-р Добри Ярков – председател на Управителния съвет на ИУПР и ректор на Тракийски университет, а председател на събитието ще е Румен Радев – зам.-председател на Българската асоциация на индустриалния капитал и член на Управителния съвет на ИУПР.

Чуждестранно участие ще вземат Шаран Бъроу – генерален секретар на Международната конфедерация на профсъюзите, Лука Висентини – генерален секретар на Европейската конфедерация на профсъюзите, Александър Афре – заместник генерален директор на BUSINESSEUROPE, Паскал Боло – президент на SGI Europe. Участие ще вземат и президентите на двата синдиката КНСБ и КТ „Подкрепа“ – Пламен Димитров, който е и член на Управителния съвет, и Димитър Манолов.

Председател на сесията „Възстановяване чрез зелена и цифрова енергия и промишлена трансформация – Следващо поколение ЕС – справедлив преход на обществото, икономиката и работните места“ ще е Юлиан Попов, член на УС на ИУПР. Ключово изказване ще направи изпълнителният вицепрезидент по европейската „Зелена сделка“ Франс Тимерманс, когато ще бъдат обсъдени въпросите по правителствена перспектива, перспектива на синдикатите, перспектива на работодателите.

Съвместна сесия предвижда обсъждане на резултатите от проекта „Техническа подкрепа за подготовката към Плана за териториално справедлив преход в Република България“, а заключителната сесия ще бъде водена от Антон Иванов, член на УС на ИУПР, и президента на КНСБ Пламен Димитров.

Събитието ще се проведе онлайн от 15 часа на 27 септември.

(СН)