Токът в Старозагорско поскъпва от днес с 3,74 %

807

Енергийният регулатор прие днес новите цени на електрическата и топлинната енергия за следващата една година и на природния газ за месец юли.

Спроред решението на КЕВР, средното повишение на тока за страната е 4.40 процента, като най-голямо е за клиентите на ЧЕЗ – 5.57%, следвано от потребителите на ЕВН – ръст от 3.74%, и на абонатите на „Енерго-Про“, чиито сметки ще се повишат най-малко – с 3.51 на сто, предаде mediapool.

Топлинната енергия поскъпва средно с 16.23%, като най-голямото повишение и във Велико Търново – над 23 %, следват Бургас и Плевен – с над 20 на сто, и София, където сметките ще нараснат почти с една пета. Само в дружествата в Сливен и Габрово повишението ще е под 10 на сто.

Природният газ през настоящия месец ще струва с около 10 на сто повече. Неговата цена ще е 49.94 лв/МВтч без данъци и такси при досегашна стойност от 45.27 лв.

Основните причини за нарастването на цените са по-високите разходи на енергийните дружества за природен газ и въглеродни емисии, посочват от КЕВР.

В съобщението за новите енергийни цени се обяснява, че цените на газа и емисиите формират 77 на сто от цената на топлинните услуги, а от началото на 2021 г. синьото гориво е поскъпнало на борсите със 70 процента, а ръстът на въглеродните емисии е близо 150 процента и и стигат нива от 55 евро на тон. Именно отчитането на техните актуални цени е довело до ревизията на първоначалните изчисления на комисията, които предвиждаха средното поскъпване на парното да е 10 на сто, на тока – с 3%, а прогнозата за газа беше за ръст от 3.5 на сто.Актуалните цени на газа и парниковите квоти са наложили повишаването на прогнозните годишни цени на тези два компонента от тарифите за тока и парното.

От КЕВР обясняват още, че тъй като България няма собствен добив на петрол и газ, а изцяло и внася, е било принудена да отрази в ценовите си решения състоянието на международните борсови пазари.