Тимът на Бойко Миленков завоюва бронза за Купата на Ямбол в инфарктен двубой

53

Баскетболният тим на „Берое“ – Стара Загора, си тръгна с бронзовите медали в турнира за Купата на Ямбол. Баскетболистите на Бойко Миленков спечелиха драматично срещу „Левски“ с 87:86 в мача за третото място, който се изигра в зала „Диана“. Това е първи успех за старозагорци в контролите, като на сметката им личат и две поражения, а освен това нанесоха трети последователен неуспех на играчите, водени от Димитър Ангелов. От своя страна „сините“ разполагат с една победа и четири загуби по време на тяхната подготовка.

Двата отбора дадоха заявка за много интрига още от самото начало. Златин Георгиев и Райън Райт демонстрираха своите възможности в нападение за символичните гости, а от другата страна на това предизвикателство отговориха Мартин Стефанов, Дариъс Хол и Ти Кей Идоджи. Първите двама продължиха да създават проблеми на старозагорската защита, което се оказа достатъчно за „сините“ да се откъснат с 2 точки след 10 минути игра. Точните стрелби зад дъгата на Алън Арнет и Марио Боянов в хода на втората част предотвратиха опитите за обрат от страна на старозагорци чрез Корнелиъс Хъдсън и Стефанов. Хол и Идоджи вложиха нови усилия в това да върнат символичните домакини в играта, но Арнет имаше друго мнение по въпроса и позволи на столичани да се изстрелят на полувремето при 52:46.

Нова доза силни изяви, дело на Арнет, задържаха отбора от София на лидерското място при подновяването на играта. Хол отвърна на удара и почти собственоръчно направи така, че „зелено-белите“ да докарат нещата до равенство. До края на третия период „сините“ отново успяха да излязат напред, повеждайки с крехка преднина от точка. Заралии поставиха силно начало на последната десетка и резултатът не закъсня, тъй като обърнаха хода на събитията в своя полза с помощта на Дарин Иванов и Хол. Арнет и Райт доведоха до събуждане в редиците на столичани и оставиха живи надеждите им за победа, но Идоджи и Иванов възстановиха крехкото спокойствие на тима от Стара Загора. Боянов и Георгиев реагираха мигновено и паритетът светна на таблото при по-малко от 2 минути до края. Последваха още няколко равенства, а тройка на Боянов даде точка преднина на отбора от София при оставащи 52 секунди. В ответната атака символичните домакини сгрешиха, но същото направи и Георгиев в нападение по-късно. Впоследствие Хол не трепна от наказателната линия, давайки точка преднина на „Берое“ във финалните 16 секунди. Така се стигна до последната атака, в която Арнет не сполучи от средна дистанция и всичко свърши.

Дариъс Хол поведе победителите с 27 точки и 8 борби. Ти Кей Идоджи се отчете с 23 и 14 овладени под двата ринга топки, Мартин Стефанов реализира 11, Корнелиъс Хъдсън приключи с 10 и 12 овладени под двата ринга топки.

(СН)