ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ обнови 117-годишно училище в Гълъбово

1448
Маслено платно с нарисувана на него сградата на ОУ "Свети Паисий Хилендарски" получи кметът на община Гълъбово Николай Тонев от изпълнителния директор на "КонтурГлобал Марица Изток 3" Красимир Ненов (вляво) при символичното предаване на обекта. Новите спортни площадки в най-старото училище на Гълъбово

За цялостното преобразяване на фасадата и училищния двор енергийната компания инвестира над 550 000 лева

Най-старото учебно заведение в Гълъбово – ОУ „Св. Паисий Хилендарски“, посрещна 11 май, честван от българската православна църква като Ден на светите равноапостоли и създатели на азбуката Кирил и Методий, с изцяло обновена фасада, дворно пространство и нови спортни площадки, дело на ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“.

Направената инвестиция е на стойност над 550 000 лева и е в изпълнение на дългогодишната социална програма на енергийната компания, насочена към подобряване живота на местната общност.

Проектът е реализиран в рамките на 10 месеца, от юли 2021 до края на април 2022 г., без да бъде засегнат учебният процес на децата. Напълно ремонтирани са фасадата на основната сграда и покривът на физкултурния салон, изцяло е подменена настилката на двора, обновени са зелените пространства за отдих. Зад училището са изградени модерни спортни игрища с подходящи настилки за баскетбол и футбол, а малчуганите от предучилищните групи се радват на нова детска площадка. Приключването на проекта беше тържествено отбелязано в присъствието на заместник областния управител на Стара Загора арх. Банко Банов и директора на РУО Милена Йолдова-Стоянова.

„Изключително съм развълнуван, че днес за пореден път трябва за благодаря на „КонтурГлобал“ за оказаната подкрепа и осъществения ремонт на най-старото училище в града. Това е поредният инфраструктурен проект, който компанията реализира през дългогодишното ни сътрудничество – от планирането, през възлагането и изпълнението с най-високо качество“, заяви кметът на Гълъбово Николай Тонев, който е един от хилядите възпитаници на същото училище, тогава единствено в града.

Деца и учители от обновеното школо изпяха за пръв път новия химн на старото училище по музика и текст на възпитаника му Митко Динев

Кметът уточни, че преобразяването на ОУ „Св. Паисий Хилендарски“ е минало на два етапа – вътрешен и външен ремонт. Вътрешният е бил финансиран от държавата, а външният – фасадата и дворът, на 100% от ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“. „Това са пари, които те отделят от тяхната печалба, не говорим за данъци, местни такси, такси към държавата, говорим за сума от тяхната печалба от дейността им. Това е наистина нещо забележимо. В днешно време частна фирма да инвестира в проекти на местната общност се случва изключително рядко, затова отново благодаря на „КонтурГлобал“, допълни Николай Тонев.

„За нас в „КонтурГлобал Марица Изток 3“ е важно всички деца да получат качествено образование в благоприятни и безопасни условия. През дългата си история училище „Св. Паисий Хилендарски“ е дало успешен старт в живота на редица изтъкнати граждани на Гълъбово. Желаем на децата да следват техните стъпки, да получат пълноценна реализация и да се наслаждават на радостни и спокойни игри на новите спортни съоръжения“, пожела изпълнителният директор на „КонтурГлобал Марица Изток 3“ Красимир Ненов.

Над 10 млн. лв. са инвестирани до момента от енергийната компания в социални проекти в подкрепа на местната общност. Сред тях са обновени обществени сгради, нов парк и спортна зала, клубове по селата и оборудване за здравни заведения от региона. Социалната програма на компанията е съобразена с желанията на местните жители, а реализацията на проектите се поема изцяло от нея.

Основно училище „Св. Паисий Хилендарски“ отваря врати в далечната 1905 г. В момента в него се обучават 190 деца от от предучилищна възраст до 7 клас.

Директорът Теодора Желева припомня, че идеята за цялостното обновяване на училището била на предшественика й – Пеньо Вълчанов, който обаче не успял да дочака реализацията.

Искрени благодарности към ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ отправиха както преподавателите и възпитателите на 117-годишното училище, така и настоящите му възпитаници с изпълнението на български песни и народни танци. На 11 май за пръв път прозвуча и химнът на училището по текст и музика на училия някога тук поет Митко Динев, който специално за случая бе направил и нов аранжимент.

(СН)