Тенденции в търсенето на апартаменти под наем в Стара Загора

787

Стара Загора е сред градовете у нас, характеризиращи се с особено динамичен пазар на недвижимите имоти. Въпреки че последствията от коронавирус пандемията повлияха и върху търсенето и предлагането на апартаменти под наем в Стара Загора, благоустроената градска среда и добре развитата икономика на Града на липите все още привличат нови хора.

Тук събрахме най-актуалните тенденции в търсенето на апартаменти под наем в Стара Загора, в случай че имате интерес към този особено популярен сегмент на имотния пазар в града.

Въпреки пандемията предложения за апартаменти под наем в Стара Загора не липсват

Активен наемен пазар – така би могло да бъде определено състоянието, в което се намира пазарът с имоти под наем в по-малките областни градове в страната, сред които и Стара Загора. Значителна тенденция в търсенето на апартаменти под наем се отчита при новото строителство. Статистиките сочат, че най-търсените апартаменти под наем в Стара Загора са двустайните, следвани от тристайни и съответно най-малък е процентът на търсенето при по-големите жилища. Експертите в областта са категорични, че предложения за апартаменти под наем в града не липсват, напротив – поддържат се, ако не по-високи, то същите нива.

Трудови мигранти, ученици и студенти съставляват най-голямата група наематели в областния град

Търсенето на по-малки апартаменти се обуславя от интереса от страна на ученици и студенти, чието търсене е концентрирано в районите около учебните заведения. Стара Загора е от средноголемите областни градове в страната, утвърдили се като добре развити центрове в областта на средищното и висшето образование.

Другата категория наематели, които за постоянно се заселват на територията на града, са трудовите мигранти. Хората от близките до града малки населени места се установяват трайно в областния град, търсейки различни възможности за препитание.

Наемните цени се определят преди всичко от района, в който се намира жилището и неговата големина. Средно цените започват от 350-400 лв. за най-малките апартаменти и достигат до около 400-600 лв. за многостайните апартаменти под наем в Стара Загора.

Какво обуславя търсенето на апартаменти под наем в Стара Загора?

Стратегическото разположение на Стара Загора играе ключова роля за развитието на града и осезаемото търсене на апартаменти под наем тук, за сметка на по-големите градове у нас. Както споменахме, областният град се нарежда сред големите университетски центрове у нас, които привличат редица местни и чуждестранни студенти в града. Една голяма част от тях имат нужда от намирането на жилище за времето на своето обучение в града. По тази причина се наблюдава особено активно целогодишно търсене на апартаменти под наем в Стара Загора.

Предпочитани райони в търсенето на апартаменти под наем в Стара Загора

Централните градски части винаги са били апетитна хапка за наемодатели, наематели и брокери на недвижими имоти. Тук са концентрирани всички знакови за града места – институции, заведения, кафенета, барове, ресторанти, културни центрове и други. В централните части на града особено влияние има новото строителство, съответно предлагането на по-луксозни апартаменти под наем.

Наред с централните части на града, сред най-комуникативните и привлекателни райони за живеене се очертават отдаващите се апартаменти под наем в Стара Загора в близост до Тракийския университет и големите средищни училища.

Зоните, които се обособяват отвъд централната градска част и се характеризират с тишина, чист въздух и спокойствие, също са сред предпочитаните, макар и не толкова осезаемо, колкото останалите. В периферните части на града са позиционирани големите градски панелни комплекси. Отдалечените квартали, включително южните и източните райони, могат да предложат по-изгодна цена и отлични условия.

Когато става въпрос за инвестиционна покупка с цел отдаване на апартаменти под наем в Стара Загора, интересът отново се насочва към по-комуникативните райони на града. Причината е, че имотите, локализирани тук, са значително по-търсени, следователно те се отдават по-лесно и бързо.

Истината е, че апартаментите под наем в Стара Загора могат да бъдат открити на територията на целия град посредством обяви, брокери на недвижими имоти, чрез близки, познати и други. Непрекъснато променящата се инфраструктура и развитие на града го превръщат в един от най-атрактивните имотни пазари в страната.