С фолклорен концерт поздравиха общинарите в Стара Загора

58

Истински празник сътвори Общинският фолклорен ансамбъл „Загоре“, за да поздрави служителите на Община Стара Загора по повод предстоящите коледни и новогодишни празници.

Програмата откри солистът Веселин Василев с песента „Хайде, Радо льо, да идем“. Колежката му Теодора Чалъкова пък грабна публиката с народната песен „Зададе се, Стояне, ле“.

Мъжете показаха завидни танцови умения в „Тракийската“. След това излязоха коледарите, които наричаха за здраве и берекет през следващата година. Невероятните изпълнения на певци и танцьори бяха бурно аплодирани от общинарите.

Концертът завърши с кръшно право хоро, на което се хванаха зам.-кметът Красимира Чахова и общински служители.

„Благодарим Ви, че създадохте това прекрасно коледно настроение. Желая Ви много нови творчески успехи през следващата година и все така да ни радвате с постиженията си“, пожела Красимира Чахова, която връчи подаръци за състава от името на Община Стара Загора.

Ансамбъл „Загоре“ е създаден през есента на 1955 г. под ръководството на Панайот Янев, в репертоара му са обхванати произведения от всички фолклорни области на България – огромно разнообразие от мелодии, ритми и багри.

През 2010 г. ансамбъл „Загоре“ получава от Съвета на европейската научна и културна общност сертификат на институция с висок престиж и обществено признание в областта на културата; значка „Златна книга“ за принос в развитието на българската култура; носител е на „Кристална лира“; орден „Кирил и Методий“ – I степен; Наградата на Стара Загора; плакети от наши и международни фестивали.

През 2016 г. ансамбълът отбеляза своя 60-годишен юбилей, по повод на който бе удостоен с престижната награда „Златен век“. Името на ансамбъла е една от най-престижните визитки на Стара Загора, символ и емблема на родния корен и творческа сила.

(СН)