С общоградски ритуал Стара Загора ще отбележе Деня на Тракия

117

На 26 март 2023 г. се навършват 110 г. от извършването на един от най-великите военни подвизи в новата ни история – под командването на генерал-майор Георги Вазов непревземаемата крепост Одрин е превзета от Втора българска армия. Тази решителна победа кара турското командване да поиска примирие и това поставя началото на края на Първата Балканска война. В щурма на крепостта вземат участие войниците от старозагорския Дванадесети пехотен балкански полк. В обсадата българите за пореден път показват своя невероятен кураж и невиждана смелост. В името на светлия идеал за обединение родната армия извършва подвиг, който завинаги остава диря в сърцата на целия народ.

В знак на преклонение пред подвига на героите Община Стара Загора, Втора Тунджанска механизирана бригада и Тракийско дружество „Одринска епопея“, Стара Загора организират тържествен общоградски ритуал с поднасяне на венци и цветя на 26 март от 11:00 часа пред паметника на Одринската епопея в парк „Тракия“.

С постановление на Министерски съвет No 62 от 26 март 2006 г., по предложение на почетния председател на Тракийско дружество „Одринска епопея“, Стара Загора – Петра Мечева, 26 март е обявен за Ден на Тракия и официален празник на Република България.

(СН)