С нов национален рекорд Марк Славов се посребри в Клуж Напока, Румъния

88

Девора Аврамова от СКЛА „Берое“ пък се нареди на пето място в бягането на 3000 м, постигайки 9:59.57 мин.

Чудесната новина долетя от румънския град Клуж Напока, където се провежда балканският шампионат по лека атлетика за мъже и жени. Състезателят на СКЛА „Берое“ – Стара Загора, Марк Славов се посребри в хвърлянето на копие, записвайки постижение от 83.40 метра и оставайки на 20 сантиметра от победителя Андриан Мардаре от Молдова. Постижението на Марк обаче е нов национален рекорд на България! Старото национално постижение бе 82.55 метра, а негов автор бе Кольо Нешев през 2007 г.

Тридесет български атлети влизат в националния отбор на България. Сред тях е още една беройка – Девора Аврамова, която бяга на 3000 м. През миналата седмица Маринела Нинева спечели балканската титла на маратон, а Венелин Георгиев на 200 м при юношите под 20 години. Двамата също са в отбора за балканския шампионат за мъже и жени. В Клуж Напока ще бъдат и определени най-добрите атлети на АБАФ (Асоциацията на балканските атлетически федерации) за 2020 г., тъй като тази година организацията няма да проведе традиционната си гала заради пандемията от коронавирус.

Президентът на Световната атлетика сър Себастиян Коу бе на балканския шампионат в Правец през 2019-а и се очаква днес да награди най-добрите атлети на Балканите и в Клуж Напока. Най-добрите атлети на Балканите ще бъдат определени по сравнителната таблица на Световната атлетика (по Божидар Спириев), като призьорите при мъжете и жените ще получат по 3 хил. евро. Както казахме, очаква се на балканиадата да присъства сър Себастиян Коу, който ще връчи големите награди заедно с президента на АБАФ, европейската и българската атлетика Добромир Карамаринов.

А като стана дума за Девора Аврамова от СКЛА „Берое“ е нужно да съобщим, че на балканския шампионат в Клуж Напока тя се нареди на почетното пето място в бягането на 3000 м, постигайки 9:59.57 мин.

Виктор БОЙЧЕВ