С над 40% е намалена загубата на питейната вода в Старозагорско

515
Работната среща на управителя на ВиК - Стара Загора, инж. Румен Райков и областния управител Гергана Микова с кметове и зам.-кметове от Старозагорска област

Заплащането във ВиК сектора обаче остава едно от най-ниските

„В Старозагорска област няма населени места, чието водоснабдяване да се осъществява от язовири. Водата идва от сондажи и кладенци. Количествата са достатъчни и няма основание за безпокойство. Основната цел на нашата работа във ВиК е гражданите да имат вода денонощно, 365 дни в годината. Така че, мога да ви уверя, че проблеми с водоснабдяването в Старозагорска област няма“. Това е обяснил вчера управителят на ВиК – Стара Загора, инж. Румен Райков по време на работна среща с кметове и зам.-кметове на общини, инициирана от областния управител Гергана Микова във връзка със състоянието на водоснабдяването в Старозагорска област.

Инж. Румен Райков е обяснил, че ВиК – Стара Загора, продължава да изпълнява програмата си по подмяна на основни водопроводи и монтаж на съвременни водомери в различни населени места. Дължината на водопроводната мрежа, която стопанисва старозагорското ВиК дружество, е 3 000 км. Понастоящем то изпълнява европроект от 11 лота за 100 млн. лв., като с част от сумата ще бъдат подменени още 100 км водопроводни тръби.

„Когато встъпих в длъжност, Стара Загора беше на драстичен воден режим. Загубите по мрежата бяха 91%. Сега, благодарение на обновената мрежа, този процент е сведен до около 50“, заявил инж. Райков. Според данните, изнесени завчера в Народното събрание, само няколко са водните дружествата в страната, които са успели да намалят загубата на питейната вода до 50%, но имало такива със загуби над 80%.

Пред медията ни управителят на ВиК – Стара Загора, съобщи, че един от основните проблеми във водния сектор е заплащането на заетите, което е едно от най-ниските в страната. Във връзка с полемиките в социалната мрежа инж. Райков уточни, че средната месечна заплата при тях е 700-800 лв. Това била причината обучените при тях багеристи да напускат ВиК и да отиват в частни фирми, които им предлагали по 2 000-3 000 лв. на месец. Дългогодишният директор на старозагорското дружество адмирира решението на правителството за създаването на „Български ВиК холдинг“ ЕАД с капитал от 1 млрд. лв., осигурени от държавата, с цел решаване на сериозните проблеми в отрасъла.

Материала подготви:
Йовка НИКОЛОВА