С над 2000 първокурсници Тракийският университет откри новата академична година

1383

Тракийският университет – един от символите на Стара Загора, официално откри днес новата учебна 2023/2024 г. 10 000 студенти от 56 държави в повече от 250 специалности ще се обучават във висшето учебно заведение през настоящата година. Над 2000 са първокурсниците, избрали старозагорската Алма матер за своето професионално развитие. Именно към тях се обърна и ректорът на учебното заведение проф. Добри Ярков в празничното си приветствие. Той благодари за доверието и увери, че университетът е един от лидерите във висшето образование у нас. „Убеден съм, че именно тук ще се изградите като личности и професионалисти“, заяви проф. Ярков.

Официалната церемония беше уважена от ръководството на Тракийския университет, представители на местната и държавна власт в лицето на областния управител на Стара Загора Ива Радева, кмета Живко Тодоров, зам.-кметовете Надежда Чакърова и Красимира Чахова, омбудсмана Иванка Сотирова, Н. Пр. Лхагвасурен Саянаа – посланик на Монголия, и др.

Събитието започна с тържествен фолклорен концерт. Старозагорският митрополит Киприан отслужи водосвет за благоденствие през новата учебна година. В своето слово пред преподавателите и студентите кметът на Стара Загора поздрави проф. Добри Ярков за условията на обучение, с които университетът разполага. „За мен е чест да бъда кмет на град, в който се помещава висше учебно заведение като Тракийския университет, където може да откриете прекрасни преподаватели и чудесна база“, заяви Тодоров. Той призова студентите да бъдат пълноценни граждани на страната. Поздрав отправи и областният управител Ива Радева. „Университетът е мястото, където се подготвяте да преодолявате предизвикателствата на бъдещето. Тракийският университет има ключова роля за развитието на областта и страната“, посочи Радева. Н. Пр. Лхагвасурен Саянаа акцентира в приветствието си на добрата репутация, която старозагорското висше учебно заведение има.

Официалното откриване на новата учебна година в Тракийския университет бе белязано от провеждането на книжна борса. Нейното мото беше „Науката е в ръцете ни“. Всички приходи от книжната борса ще бъдат дарени на СУ „Никола Вапцаров“ в пострадалия от наводненията по Южното Черноморие град Царево.

Живко ИВАНОВ