С молебен за здраве ще започне празникът за 16-ия рожден ден на ДЦПЛУ „Св. св. „Козма и Дамян“

126

На 26 януари социалната услуга ДЦПЛУ „Св. св. Козма и Дамян“ – Стара Загора, ще навърши 16 години от своето създаване. Празничният ден ще започне с водосвет и молебен за здраве, който ще бъде отслужен от отец Йордан Карагеоргиев от 10 часа в параклиса на Центъра. В 11 часа ще се проведе „Музикално ателие“ с гост-изпълнителя Мартин Акинреми, който е участник в музикалния формат „Гласът на България“, сезон 9.

И през тази година от ДЦПЛУ „Св. св „Козма и Дамян“ ще продължит добрата традиция за рождения си ден да подарят и зарадват някой в нужда. Изборът за 2023 г. е благотворително включване в Мартеничковата кампания на Фондация „Карин дом“. За целта потребителите на услугата ще изработят и изпратят мартеници, които ще са в подкрепа на децата със специални потребности, които фондацията обгрижва. Събраните от продажбата на мартеничките средства ще отидат за включването на двама нови треньори за плувните сесии в „Карин дом“, както и за обезпечаването на ерготерапия и физиотерапия за децата. Ако средствата задминат целите, ще остане и за подсилване на ранното детско учене чрез разработването на арт терапия.

Социалната услуга, която вече 16 години предоставя ДЦПЛУ „Св. св. Козма и Дамян“ има за цел да създаде включваща, приемаща и стимулираща развитието среда за лицата със специфични потребности в обществото, както и подкрепяща среда за техните семейства. Потребителите й получават професионална, индивидуална и групова подкрепа, и специализирана помощ за активното им включване в обществения живот, обогатяване на общата култура, повишаване на жизнения им тонус. През годините на своето съществуване услугата е помогнала на редица потребители да развият потенциала си и да преодолеят стигмата, страховете и предразсъдъците на обществото.

(СН)