С кръщаването на водата на Богоявление, светът става по-безопасно място за живеене

51
Богоявленското хоро във водите на старозагорското езеро в парк "Йордан Капсамунов" миналата година

6 януари е един от най-големите християнски празници – Денят, в който Йоан Кръстител кръщава в река Йордан Исус Христос. След тайнството на кръщенето хората видели с очите си християнското триединство на Отец (гласа), Дух (гълъба, кацнал на рамото на Христос) и Син (земния човек) и започнали да вярват, затова деня се нарича още Богоявление. До този ден се смята, че дните са опасни и по земята бродят караконджули и демони – наричат се „Мръсни дни“, Поганци, Караконждуви дни. С кръщаването на водата светът става безопасно място за живеене.

В нощта преди Йордановден се смята, че небето се отваря и каквото си пожелаеш ще ти се сбъдне.

В църквата се извършва служба и попът, придружен от тържествено шествие, отива до река или водоем и хвърля кръста във водата. По традиция нечетен брой момчета се хвърлят, за да го хванат. Смята се, че който пръв го хване ще бъде много здрав и всичко ще му спори. В миналото този, който хванел кръста, бил богато награждаван от своите съселяни.

И тази година ритуалът в Стара Загора ще се състои на езерото в парк “ Йордан Капсамунов“. В 12:15 часа Старозагорският митрополит Киприан ще извърши Великият Богоявленски водосвет и ще хвърли Богоявленския кръст в езерото. Миналата година 25 смелчага се пробваха да извадят кръста, но щастливецът беше 27-годишният дилър на автомобили Калоян Лазов. Сред смелчаците беше и 13-годишен ученик.

Народното поверие гласи още, че болните, ако се измият с вода от мястото, където е изваден кръста, ще оздравеят. Носи се вода и вкъщи да се поръси за здраве или да бъде лек през годината, ако се наложи. Вярва се, че, ако кръстът замръзне във водата, годината ще е плодородна, а народът – здрав.

В Югозападна България денят се нарича Мъжки водици – защото се къпят само младоженците и момченцата до 1 година. В Родопите същия ритуал се нарича хаскане по възгласа „ха-а-с-с-а“, с който придружават повдигането до 3 пъти на този, който е къпан. На този ден сгодените ергени отивали с родителите си у дома на момата, която искали да вземат, а майка им (свекървата на момата) измивала лицето й с вода и я дарявала с китка и златна пара.

От този ден нататък до Великденските заговезни започва периода на сватбите.

Традиционно на трапезата на Йордановден се слага пита, свинско, сърмички, пълнени чушки, кисело зеле, боб, вино. Жените, родили скоро, правят кравайчета и раздават на близки и комшии за здравето на детето.

На 6 януари имен ден имат: Йордан, Богдан, Йорданка, Данчо, Данка, Борил, Богомил, Бистра, Найден, Божидар, Божидара и техните производни.

(СН)