Със 136 000 лв. ще бъде изкърпен пътят, заради който от днес започнаха блокади за достъп до „Марица изток“

2202
Днешната блокада на пътя

За основен ремонт на 15-километровата отсечка Обручище – Гълъбово ще се търси европейско финансиране, обявиха от АПИ

Агенция „Пътна инфраструктура“ разглежда възможностите за осигуряване на европейско финансиране за ремонта на 15 км от път III-5504 Обручище – Гълъбово. Това съобщиха днес от АПИ във връзка със започналите граждански блокади заради окаяното състояние на основната пътна артерия на община Гълъбово, осигуряваща връзка с рудник „Трояново-3“ на „Мини Марица-изток“ АД и ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“.

От 6 до 8 часа сутринта около 50 жители на Обручище и съседните села Медникарово, Мъдрец и Искрица спряха движението по компрометирания от десетилетия път, по който дневно преминават над 200 работници на минно-енергийния комплекс и над 1200 превозни средства. Протестиращите преминаваха непрекъснато по пешеходната пътека пред здравната служба в село Обручище, като пропускаха единствено линейки и спешни случаи.

Организаторите на протеста се заканиха, че утре отново ще е спряно движението за 2 часа, а ако не се стигне до някакво развитие по исканията им, в петък са готови да затворят пътя безсрочно.

Медията ни припомня, че първа съобщи за готвещата се блокада на 16 юни, заради което поиска официална информация от АПИ чрез местното им представителство. Днес от агенцията ни изпратиха становище, което публикуваме без редакционна намеса:

Агенция „Пътна инфраструктура“ разглежда възможностите за осигуряване на европейско финансиране за рехабилитацията на около 15 км от третокласния път III-5504 Мъдрец – Искрица – Медникарово – п.к. Обручище – (Раднево – Гълъбово). Трасето е основна пътна артерия за община Гълъбово и осигурява връзка с минно-енергийния комплекс ТЕЦ „Марица изток 3“ (б.р. ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“), рудник „Трояново-3“, завода за гипсокартон и на населените места Обручище, Медникарово, Искрица и Мъдрец с общинския център Гълъбово.

Пътят е построен през 1976 г. и оттогава не е основно ремонтиран. По третокласния път преминава интензивен тежкотоварен трафик, което допълнително разрушава настилката. През годините Агенция „Пътна инфраструктура“ поддържа пътя с текущи ремонти и частични изкърпвания на трасето, което е временно и нетрайно решение предвид натовареността на отсечката.

Третокласният път се нуждае от основен ремонт след изготвянето на технически проект, съобразен с интензивния трафик. Предвид дължината и състоянието на отсечката е необходимо планиране и осигуряване на значителен финансов ресурс за проектиране, а след това и за изпълнението на строителните работи, с който АПИ в момента не разполага. В тази връзка се търсят възможности за осигуряване на европейско финансиране по оперативна програма „Развитие на регионите“ 2021-2027 г.

До изпълнението на основния ремонт единствената възможност за поддържане на трасето е чрез предприемането на локални ремонти на настилката. На пътноподдържащата фирма, с която АПИ има договор по ЗОП за поддържане на републиканските пътища в област Стара Загора, е възложено изкърпване на най-големите деформации и локални ремонти на обща стойност около 136 000 лв. Срокът за завършването им е средата на юли т.г.

Материала подготви:
Йовка НИКОЛОВА