Със знамето на Стара Загора заминаха бойците ни за Афганистан

189

Българският воин никога не е позволявал българско знаме да бъде пленено, заяви зам.-кметът Иванка Сотирова

Тържествен ритуал по изпращане на 39-тия контингент от Българската армия за участие в операцията на НАТО „Решителна подкрепа“ в Афганистан се състоя вчера на площада пред Община Стара Загора.

Контингентът е подготвен във военно формирование 48430 – Стара Загора, и е с обща численост 130 военнослужещи (116 мъже и 14 жени). В мисията на НАТО в Афганистан българските военни ще изпълняват задачи, свързани основно с организирането на контролно-пропускателния режим на автомобилния и пешеходния трафик на летището в Кандахар, както и с обучението, и методическото подпомагане на формирования от Афганистанската национална армия.

Националният командир на контингента полковник Красимир Горанов получи от зам.-кмета Иванка Сотирова знамето на Стара Загора, което бойците ще отнесат в Афганистан.

„Цяла България, сега Вази гледа. Нека това знаме бъде Вашето вдъхновение за успешна мисия, която ще изпълните. Знаем, че българският воин никога не е позволявал българското знаме да бъде пленено. Сигурни сме, че патриотичната нотка, която носите в себе си за отстояване името на България, ще Ви съпътства и в най-трудните моменти. На добър час! Ще Ви очакваме тук в пълен състав“, пожела Иванка Сотирова.

Да изпратят бойците в Стара Загора дойдоха зам.-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев, командващият на СКС генерал-лейтенант Любчо Тодоров, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов. В тържествения ритуал участваха още командирът на Втора механизирана бригада бригаден генерал Стоян Шопов, командири на военни формирования от състава на Сухопътните войски, директорът на РД ПБЗН – Стара Загора, комисар Стоян Колев и зам.-областният управител Димитър Драчев.

„Убеден съм, че не само аз съм изпълнен с чувство на гордост, като гледам тези горди момчета. Тази задача е важна, защото Вие сте посланици на нашата държава. Желая Ви успех, подготвени сте и сте в състояние да изпълните задачата. Ние сме с Вас и ще Ви очакваме пак тук в пълен строй“, заяви ген.-лейтенант Илиев.

„Осъзнаваме всички рискове на предстоящата мисия, поемаме отговорност достойно да представим България. Ще бъдем едно цяло, рамо до рамо в добро и в трудни моменти, и ще изпълним задачите“, обеща полковник Красимир Горанов.

От името на министъра на отбраната икона на свети Георги Победоносец връчи генерал-лейтенант Димитър Илиев, а сертификат за участие в мисията – генерал-лейтенант Любчо Тодоров.

Ритуалът завърши с тържествен марш на военните формирования.

(СН)