Съзидателен отчет за свършеното през изминалите 4 години представи пред старозагорци кметът Живко Тодоров

2365
Кметът Живко Тодоров по време на отчета си

„Съзидателен, а не оправдателен“. Тази оценка по повод представения отчет за реализираните в общината проекти през изминалия мандат направи кметът на Стара Загора Живко Тодоров. Градоначалникът спази традицията, наложена от него самия, да представя пред старозагорци резултатите от четиригодишното си управление. В препълнената зала на Културен център „Стара Загора“ Тодоров обобщи успехите и говори за трудностите, пред които местната власт е била изправена в третия му мандат като кмет на Стара Загора. Той определи пандемията с коронавирус, икономическата и политическа криза, както и войната в Украйна като събитията, белязали изминалите 4 години. Въпреки затрудненията, породени от серията кризи, довели и до намаление на бюджета на общината, Живко Тодоров отбеляза, че данъците са останали непроменени на нивата от 2012 г. „Ако не бяха тези предизвикателства, аз съм сигурен, че щяха да бъдат направени много повече неща. Смятам, че въпреки всички кризи, за разлика от останалите общини в страната, община Стара Загора излезе още по-силна. С довършването на всичко започнато градът ще стане още по-организиран, перспективен и уреден“, заяви Живко Тодоров. Той подчерта, че въпреки трудностите и сътресенията общината е в много добро финансово състояние.

В присъствието на целия си екип – зам.-кметовете Радостин Танев, Янчо Калоянов, Милена Желева, Надежда Чакърова и Красимира Чахова, както и на секретаря на общината Делян Иванов, Живко Тодоров постави акцент върху реализираните проекти. Той отбеляза, че общинските средства и европейското финансиране, което Стара Загора привлича, се влагат за култура, образование и инфраструктура. Реализираните проекти през мандат 2019 – 2023 г. са за над 300 млн. лв. „Всички тези неща, които сме реализирали в годините, не са били за сметка на данъците на хората и бизнеса, а на разумното и консервативно управление на общинските финанси“, направи равносметка Живко Тодоров.

Той стартира отчета си с реализацията на новата Индустриална зона „Загоре“, където до момента са привлечени инвестиции за около 150 млн. лв., а броят на разкритите работни места ще надмине 1500. Предстои втори етап на разширение на зоната и приобщаване на още нови имоти с различна площ.

Кметът Тодоров представи и реализираните проекти, които допринесоха за градската среда и качеството на живот на старозагорци през изминалите четири години, като цялостното обновяване на Станционната градина, завършването на продължението на парк „Артилерийски“ и изграждането на един от най-модерните скейт паркове у нас. „Не може да не споменем Зоопарка, въпреки че имаше известно забавяне с ремонта му заради пандемията, днес той е с атрактивен, модерен и функционален вид. Това е един от най-посещаваните туристически обекти“, подчерта Тодоров. Той сподели с присъстващите и за дейностите, които допринесоха за изцяло европейския вид на друго емблематично място в Стара Загора – пазара в кв. „Казански“, както и едно от най-красивите места за масови събития – Летния театър. Кметът даде подробности по извършващия се в момента ремонт на сградата на Драматичния театър „Гео Милев“. „Почти завършено е обновяването на културните обекти, даващи облик на Стара Загора, достоен за хилядолетната й история“, каза Тодоров.

В отчета си той посочи още, че през периода общината обнови с нови модерни и екологични автобуси обществения транспорт. „Вярвам, че това е една добра придобивка за нашия град. Когато поех управлението на града, дори нямахме общинско дружество, а само много стари и амортизирани автобуси и транспорт от частна фирма“, припомни Тодоров. От думите му стана ясно още, че с нов облик е и жп гарата в града. „Това е държавен проект, но дава един завършен облик на цялото пространство в тази част на града“, каза кметът.

В презентацията си Живко Тодоров показа и някои от големите инфраструктурни проекти като благоустрояването на физическата среда и реконструкцията на ул. „Св. княз Борис I“, на ул. „Промишлена“ и „Войвода Стойчо Черногорски“, изграждането на кръстовища с кръгово движение на бул. „Св. Патриарх Евтимий“ и „Калояновско шосе“, както и временните съоръжения при бул. „Никола Петков“ и ул. „Иван Вазов“. Подробности бяха дадени и за проектите за разширение на канализационната и водопроводната мрежи в кв. „Самара – 1“, ремонтите в кв. „Три чучура – север“ и „Три чучура – юг“ – проект, който се реализира в момента и др.

По време на мандата Центърът за административно обслужване на граждани в Община Стара Загора също получи функционалност и модерна визия, администрацията е все по-гъвкава, с електронни услуги, а отскоро е факт и Географската информационна система. Кметът посочи, че от 2015 година досега са премахнати 350 незаконни постройки в кв. „Лозенец“ и кв. „Кольо Ганчев“, като съблюдаването на реда и правилата в тази посока продължава.

Живко Тодоров припомни и инициативите на общината в посока подобряване на екологията и околната среда – ежегодните кампании за почистване и облагородяване на междублокови пространства, залесяването на хиляди нови дървета. Закриването и рекултивацията на депото за твърди битови отпадъци също се случи през изминалите няколко години.

По време на публичния си отчет Тодоров посочи, че през изминалите години над 100 жилищни сгради са обновени по Националната програма за енергийна ефективност, а в момента общинска администрация съдейства на 75 сдружения да внедрят мерки в блоковете си с финансовата подкрепа на Плана за възстановяване и устойчивост. Продължава изпълнението и на интегрирания проект, който дава възможност за подмяна на печки на твърдо гориво с отоплителни уреди на пелети, газ и електричество.

Инвестициите в образователната инфраструктура са били приоритет, стана ясно от думите на градоначалника.

По повод първия учебен ден Живко Тодоров обяви, че вече е напълно готова новата детска градина „Липа“. „На мястото на стария пазар има поредно детско заведение в централната градска част. Официалното откриване ще бъде на 25 септември“, посочи Тодоров. Той припомни и още една от придобивките за младите хора в града – създаването на Професионална гимназия по компютърни науки и математически анализи „Проф. Минко Балкански“, изграждането на допълнителен корпус към нея, включващ общежитие, спортна зала и столова, както и ремонтите на сградите на СУ „Васил Левски“ и „Христо Ботев“. В периода по Програмата за изграждане и основен ремонт на спортни площадки в държавните и общинските училища са извършени ремонти на спортната инфраструктура на СУ „Максим Горки“, ОУ „Митьо Станев“, ОУ „Кирил Христов“ и ГПЧЕ „Ромен Ролан“. Ново парково обзавеждане и оборудване има на площадките за игра и занимания на ОДЗ No 1 „Звънче“, детските ясли No 1, No 8 „Кокиче“ и No 13 „Росица“. В процес на изпълнение са дворовете на ДГ No 23 „Кипарис“ и детските ясли No 3 „Маргаритка“, No 6 „Щастие“, No 7 „Еделвайс“ и No 9 „Роза“.

Младите математици подариха на кмета тениска в цветовете на българското знаме, същата като техните, които те самите са носили по време на състезанията

Живко Тодоров посочи още, че в дарената от Мария Жекова и изцяло реновирана сграда в центъра на града днес даровити деца имат своето място за музика, наука, изобразително изкуство и развиване на потенциала. Музей „Литературна Стара Загора“ посрещна 60-годишнината си също в нов дом.

Тодоров не пропусна да представи и богатите на събития културен и спортен календари, както и десетките професионални форуми и изложения, които се реализират в Стара Загора. „Ние сме от общините, които предоставят бази на спортните клубове безвъзмездно, плащаме им и консумативите, за да имат възможност те да се развиват и да възпитават и изграждат шампиони. Така правим таксите поносими за родителите. Вчера наградихме пореден млад човек от нашия град, който спечели световен медал“, сподели Живко Тодоров. Той довери, че подкрепа има и към културните институти в града.

Старозагорският градоначалник определи ВиК проекта, изпълняван от държавното водно дружество, като най-сериозното предизвикателство в своя трети мандат. Той не скри, че ремонтът и подмяната на подземната инфраструктура е създал редица проблеми както за старозагорци, така и за местната власт. „Въпреки това съм убеден, че с приключването на този проект ще имаме безспорни ползи за града и неговите жители“, увери Тодоров.

Минути преди да започне официалното представяне на акцентите от отчета на кмета, специален поздрав към него отправиха ученици, спечелили медали от престижни състезания по математика в Сеул и Куала Лумпур. Техният ръководител Любомир Любенов благодари на кмета на Стара Загора за подкрепата, която оказва на малките математици от 2015 г. насам. В знак на признателност децата му подариха тениска в цветовете на българското знаме (точно като техните, които те самите са носили по време на състезанията), изписана с послания и пожелания от тях.

След направения отчет думата беше дадена на присъстващите в залата, които се обединиха с призив към кмета да продължи работата си с още един мандат. В отговор Живко Тодоров увери, че съвсем скоро ще обяви своето окончателно решение.

Живко ИВАНОВ