Създават държавен ВиК холдинг с 1 млрд. лева капитал

133

Досега много градове умишлено не желаеха да правят водни проекти, заяви премиерът

Министерски съвет реши да бъде учреден „Български ВиК Холдинг“ ЕАД – София, съобщиха от правителствената пресслужба. Този холдинг ще е изцяло държавна собственост с капитал от 1 млрд. лева. Капиталът ще се формира чрез парична вноска от държавата. Средствата ще бъдат предоставени от държавния бюджет за 2020 г. и ще бъдат преведени в бюджета на МРРБ.

„Български ВиК Холдинг“ ЕАД София ще придобива и управлява ВиК дружества и такива, които са свързани с изграждане и ремонт на ВиК инфраструктура. Холдингът ще координира и управлява инвестиционните дейности по поддръжка на ВиК инфраструктурата.

В срок до 6 месеца, след учредяването на холдинга, се предвижда акциите и дяловете, които държавата притежава в съществуващите ВиК дружества, да бъдат внесени в капитала му чрез апортна вноска.

Правата на държавата ще се управляват от министъра на регионалното развитие и благоустройството. „Български ВиК Холдинг“ ЕАД София ще бъде принципал на всички ВиК дружества с държавно участие. Той ще има двустепенна система на управление – надзорен и управителен съвет.

Не се предвижда холдингът да бъде възложител на обществените поръчки в изпълнение на дейностите на вече сключените договори за безвъзмездна финансова помощ. Целта е да се осигури дългосрочен модел на ВиК отрасъла.

Министърът на икономиката Емил Караниколов заяви по време на заседанието на МС, че ведомството подкрепя идеята. Той допълни, че е необходимо да се мисли доста по-мащабно за структура, която цялостно да управлява водния сектор в България и подчерта, че скоро и тази задача ще бъде решена.

Министърът на околната среда Емил Димитров също изрази подкрепа на предложението и допълни, че това е навременна мярка, която ще помогне за по-бързото усвояване на евросредствата, които досега са осигурени.

Премиерът напомни, че имало много градове, които умишлено не са искали да се включат в европейските проекти. В Перник отдавна трябваше да бъде завършен водният цикъл, изтъкна Борисов.

По време на заседанието премиерът възложи две задачи на министъра на околната среда, които трябва да бъдат изпълнени до следваща сряда, предаде dir.bg.

Първата задача е за възможността за временен мораториум на вноса и износа на отпадъци от европейските държави. Втората задача, по която трябва да се работи заедно с икономическия и енергийния министър, е всички по темата за водноелектрическите централи, които са изградени на язовири с питейна вода. На първо място ни е питейната вода, на второ –  производството на ток от нея, обърна се премиерът към енергийния министърът.

Преди първото си заседание като министър Емил Димитров обясни пред журналисти, че ще предприеме всички мерки, за да запознае премиера своевременно за състоянието на язовирите в страната. В сряда той е командировал хора от Пловдив в Стара Загора за проверка на депата за отпадъци, за да съдействат по образувани от прокуратурата досъдебни производства.