Съдът реабилитира виновният за смъртта на 4-годишния Паоло

1324
Мъничкият Паоло, седмици преди трагичната му гибел

Осъденият за смъртта на 4-годишния Паоло старозагорски бизнесмен Георги Сапунджиев е получил съдебна реабилитация, и ако няма протест или обжалване след седмичен срок, присъдата ще бъде заличена от съдебното му досие, съобщи защитникът му адвокат Иван Карушков.

Сапунджиев се е позовал на член 87 от НК, по силата на който 3 години след изтърпяването на присъдата ако няма друго извършено през това време престъпление, реабилитацията може да стане по съдебен ред.

Адвокатът на Сапунджиев е бил директор на затвора, където мъжът изтърпя наложената му присъда.

Трагичният инцидент с малкото старозагорско момченце стана привечер на 2 юни 2014 година на пешеходната зона на Стара Загора, на метри от входа на училището, където се е учил синът на Сапунджиев. Бизнесменът изчаквал детето си в джип „Гранд Чероки“, каращият велосипедче Паоло попаднал в зона на затъмнение и предната гума на джипа го убила на място. Веднага след инцидента бе направен опит за линч на виновния водач, наложи се той да бъде отведен с полицаи от местопроизшествието. Седмици наред Стара Загора стана арена на бурни граждански протести с искания за максимално наказание на виновника. В крайна сметка Сапунджиев бе осъден на 6 години затвор, Апелативният съд отхвърли искането му за предсрочно напускане на затвора и той изтърпя целия размер на присъдата. Апелативните съдии бяха категорични, че доброто поведение на Сапунджиев в затвора, както и работата му там не са достатъчно доказателство за поправянето му и напомнят, че за това режимът му е бил променен от „общ“ на „лек“.

Георги Сапунджиев по време на делото на първа инстанция

„Отделно от това, за положителните му прояви, осъденият постоянно е бил поощряван с домашен отпуск до две денонощия, от пет денонощия и годишна почивка извън затворническото общежитие от открит тип“, коментираха съдиите и отбелязаха, че затворническата администрация е проявила „рядко срещана активност“ – изтърпяващият наказанието за по-малко от 3 години е получил 102 дни домашен отпуск при 29 заповеди за „поощрение“. Във връзка с поисканото предсрочно освобождаване майката на Паоло, психоложката Красимира Иванова, тогава написа в социалната мрежа: „Убиваш дете в ПТП. Осъждат те с цялата строгост на закона – 9 години в затворническо общежитие. Ако не знаете какво е това – ами, общежитие, в което се прибирате задължително да спите. Сутрин ставате, хранят ви и отивате на работа. Сами. Така, осъден си на 9 години, признаваш се виновен по обвинението и веднага присъдата ти се редуцира с една трета, т.е. става на 6 години. Влизаш в общежитието. Не правиш провинения – например да закъсняваш, да бягаш и тем подобни. И след изтичане на половината от присъдата имаш право да поискаш предсрочно освобождаване за добро поведение. Т.е. осъден си на 9 години, реално излежаваш 3. В общежитие. Костите на детето, което си убил, не са започнали да гният, а ти се разхождаш и живееш с мисълта, че си си изкупил греха и вината…“

Юристите припомнят, че реабилитация може да бъде протестирана от прокуратурата, но присъствалият в съдебната залата представител на Окръжната прокуратура не е имал възражения.

Христо ХРИСТОВ