Съдебната сага за мъчителите под връх Бузлуджа завърши със споразумение

490
Месеци след побоя и животоспасяващата операция Стефан Стефанов-Бангото се завърнал към обичайния си начин да преживява чрез кражби

Една ефективна и две условни присъди застигнаха брутални мъчители на крадец, който бе открит в безпомощно състояние на връх Бузлуджа късно вечерта на 30 ноември миналата година.

34-годишният Стефан Стефанов-Бангото бе намерен гол, завързан с тиксо около ствола на дърво край пътя, водещ към Историческата поляна. По тялото му хирурзите открили над 20 порезни и прободни рани по гърдите, корема и шията, нанесени от мъчителите. Близо 4 часа продължи животоспасяващата операция.

Денонощие по-късно казанлъшките криминалисти задържаха за отвличане и последвали мъчения братята Мариан и Ивайло Дакови от близкото до Града на розите село Дунавци, няколко часа по-късно беше закопчан и приятелят им Виктор Армейков.

В хода на досъдебното производство стана ясно, че отвличането на Бангото е било извършено заради откраднат от него скъп айпод, подарен няколко дни преди това от Ивайло на 14-годишния си брат. Криминално проявеният и на няколко пъти лежал в затвора Стефанов задигнал скъпия телефон, след като заплашил с нож момчето. Непълнолетната жертва се оплакала на братята си и те предприели акция за отмъщение, като примамили крадеца да се качи в автомобила им, уж за да преговарят.

Най-тежко обвинение бе повдигнато на 22-годишния Ивайло, който е нанесъл раните по тялото на Бангото и е бил въоръжен с незаконно притежаван пистолет. Срещу брата му Мариан и авера му Виктор прокуратурата повдигна обвинение за съучастие в отвличане. Въпреки че и тримата нямат криминални регистрации, в края на м.г. Старозагорският окръжен съд им наложи най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Днес, 7 месеца по-късно, съдът одобри споразумения, по силата на които Ивайло Даков ще трябва да прекара следващите 28 месеца зад решетките при общ режим на изтърпяване на присъдата. С двугодишни условни присъди при 4-годишен изпитателен срок си тръгнаха от съдебната зала Мариан Даков и Виктор Армейков.

Според криминалисти от Казанлък след излизането си от болницата, където прекарал близо два месеца, оперираният Стефан Стефанов се върнал към старите си навици и през миналата седмица е бил задържан по обвинение в поредна кражба.

Христо ХРИСТОВ