Студентка си дойде от чужбина, за да получи „Златното яйце“

434
Ралица Райчева

22-годишна студентка се завърна от чужбина, за да вземе голямата награда от 38-то издание на Националния конкурс за младежка поезия на името на Веселин Ханчев, съобщиха организаторите на една от най-старите поетични надпревари в България, старозагорската библиотека „Родина“.

Участващата за пръв път в конкурса Ралица Николаева Райчева от София е спечелила тричленното жури с творбата си „Отвъд потока Кедрон“. Тя получава правото да издаде догодина своята дебютна стихосбирка, чиито редактори ще бъдат Камелия Кондова, Васил Б. Владимиров и Инна Иванова, чиято нелека задача беше да пресеят творбите на 99-те допуснати до финалната права кандидати за наградата.

Името на Ралица се е знаело още преди близо два месеца, когато по традиция трябваше да се проведе в Стара Загора церемонията по награждаването, но заради ковид обстановката тя беше отложена за 17 декември.

Подгласнички на носителката на статуетката „Златното яйце“, изработена по проект на Костадин Ненов през вече далечната 1995-а година, са 20-годишната Бояна Узунова от Велико Търново и Мария Петкова от Несебър, която буквално в последния възможен момент изпратила по електронната поща стиховете си. Още 11 са поощрените участници.

За пореден път Националният младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев“ е привлякъл интереса на повече автори от нежния пол: 74 са авторките на мерена реч при 25 младежи.

Четирима от участниците няма да участват в класирането поради по-малка или надхвърлена според регламента възраст, но и техните творби ще бъдат прегледани от журито. Сред тях са 10-годишен варненец и 25-годишен от Лом. Най-голям е броят на тийнейджърите (17-19 години), трима от изпратилите свои стихове са на по 14 години. Традиционно най-много са столичаните – 24, след тях са авторите от Пловдив – 6. За конкурса е изпратил творби и младеж от Дъблин, Ирландия, където живее и миналогодишната победителка, която учи техниката за създаването на песенни текстове в родината на Джеймс Джойс и Уилям Бътлър Йейтс.

В рамките на церемонията ще бъде премиерата на миналогодишната носителка на приза Преслава Виденова „Постоянна експозиция“.

Конкурсът „Веселин Ханчев“ стартира през далечната 1984-та, негови лауреати са били Камелия Кондова (1985), Елин Рахнев (1992), Мария Донева (1994), Дана Белева (2001), а сред председателите на журито се четат имена на изтъкнати творци като Константин Павлов, Таньо Клисуров, Михаил Берберов, Борислав Геронтиев, Рашко Стойков, Иван Цанев, Бойко Ламбовски и др.

Христо ХРИСТОВ