Студентка по медицина от ТрУ представя България на Световно по ловна стрелба

287
Селин Али в Тракийския университет

Първокурсничка от Медицинския факултет при Тракийски университет – Стара Загора, ще представлява България на предстоящото Световно първенство по ловна стрелба за юноши в Германия.

Бъдещата лекарка Селин Али споделя, че е взела „Берета“-та в ръце едва 12-годишна, когато баща й, Ниязи Мехмед, отменил негласната забрана момичето да се появява на стрелбището. След дълги тренировки през 2019 година тя успява да спечели златен медал в дисциплината „трап“ (стрелба по 50 летящи мишени) на Световното за юноши, състояло се в италианския град Лунато. Там тийнейджърката се състезава сред 616 участници от 86 страни.

„2019-а беше много успешна за мен, защото успях да завоювам още медали от други международни състезания. За съжаление, последва затишие заради пандемията през 2020-а, но пък миналата година моята мечта да участвам в Олимпийските игри в Токио се сбъдна и аз представих достойно България сред другите най-добри 26 ловни стрелци. Сега заминавам на последното за мен Световно за юноши в Германия, а след това ще се състезавам в категория „жени“, споделя първокурсничката и не пропуска да отбележи, че друг член на семейството, майка й, я е запалила по биологията и химията, което пък определило кандидатстването в Медицинския факултет.

Селин Али с Мария Гроздева в Токио на Олимпийските игри

„Родом съм от Айтос, кандидатствах в няколко различни университета, но съм щастлива, че ме приеха точно в Града на липите. Хората тук ми допадат и съм благодарна на преподавателите за доброто обучение и отношение! Готова съм да дам всичко от себе си, за да продължа съчетанието медицина и ловна стрелба!“, споделя Селин Али, която навърши 20 години на 14 февруари, преди да застане на стартовата позиция в предстоящото световно състезание.

Селин не бърза с прогнози за крайния резултат от Световното, но дава да се разбере, че не е много доволна от представянето си на Олимпийските игри в Токио, където отпадна на втория етап с актив от 115 точки и остана 20-а сред 26-те претендентки. След завръщането си от Страната на изгряващото слънце и грандиозното посрещане в родния й Айтос тя сподели: „Вълнението беше много голямо, не съм изживявала никога нещо подобно. В първата серия проблемът беше вълнението, а в последната се притесних. Не се чувствам сломена. Има много върху какво да работя. Приближих се максимално към резултата, който целях. Пожелавам си след три години в Париж да се представя по-добре.“

Христо ДИМИТРОВ