Студенти ще се обучават в подвижна лаборатория за биогаз

141
Ректорът на ТрУ доц. Добри Ярков и председателят на Надзорния съвет на Институт "Робърт Бойл" - Олаф Луних

Подвижната лаборатория за производство на биогаз ще бъде доставена и монтирана в Стара Загора от специалисти на Институт „Робърт Бойл“ от германския град Йена. Това договориха ректорът на Тракийския университет доц. д-р Добри Ярков и Олаф Луних, председател на Надзорния съвет на института.

Универсалната мобилна лаборатория за производство на биогаз от различни суровини ще се използва за образователни и демонстрационни нужди на Тракийския университет. Тя се състои от модули за предварителна подготовка на входните суровини, за двустепенна ферментация, хидравлична преса за твърди частици и шест работни места.

Немски специалисти ще обучат на място в Стара Загора своите колеги от Тракийския университет за работа с инсталацията. Тя ще бъде ползвана не само в учебния процес на студентите, но и за демонстрации на външни заинтересовани страни.

Мобилната биогаз лаборатория може да работи с различни отпадъци, произвежда пелети и други материали от разпада на отпадъчните продукти, не замърсява околната среда, използва мокра и суха ферментация, а на покрива се монтират фотоволтаици, завършвайки екологичния производствен цикъл, обясниха от пресцентъра на ТрУ.

(СН)